Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Доплати у червні 2023 року: які категорії пенсіонерів отримають більше грошей

Вже за кілька днів, з 1 червня 2023 року окрема група пенсіонерів отримає доплати від держави. Суми підвищення будуть різні, й залежать від стажу, зарплати та розміру пенсії. Кому очікувати виплат — читайте в нашому матеріалі.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Мінімальний розмір надбавки становитиме 100 гривень, максимальний — 1 500 гривень. Йдеться про виплати, які 1 квітня збільшилися для тих пенсіонерів, які продовжують працювати. Про це зазначила директорка департаменту Пенсійного фонду України Олена Охріменко.

“У червні 2023 року українські працюючі пенсіонери отримуватимуть підвищені виплати, які почали їм перераховувати з 1 квітня. Це ті пенсіонери, які після призначення пенсії чи попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або ті, у кого від попереднього перерахунку чи призначення пенсії минуло не менше ніж два роки. Є також ті пенсіонери, які провели перерахунок два роки поспіль, пропрацювали декілька місяців і звільнилися, то їм також здійснять перерахунок, але врахують ті два-три місяці, які в них є після останнього призначення чи перерахунку”, — пояснює Охріменко.

Отже, із 1 червня пенсіонери, що працюють, отримають доплати одразу за три місяці – квітень, травень і червень. Розмір пенсії залежить від двох складових: страхового стажу та заробітної плати. Відтак, для кожного пенсіонера перерахунок надбавок буде індивідуальним, це може бути і 100, і 1 000, і 1 200 гривень. Все залежить від того, які показники людина мала, працюючи два останні роки на роботі. Окрім того, враховується і заробітна плата, починаючи з 1 липня 2000 року.

“У кожного пенсіонера свої доплати. Якщо людина має страховий стаж, до прикладу, жінка понад 30 років, а чоловік — понад 35 років, у них є доплата за понаднормовий стаж. Надбавки до пенсій також мають інваліди війни, учасники бойових дій, пенсіонери, які мають особливі заслуги. Мінімальну пенсію сьогодні нараховують для тих, хто має низький стаж, тобто — менше ніж 20-25 років. Така пенсія складає один прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність — 2 093 гривень. Якщо ми говоримо про максимальний розмір пенсії, то вона складає 10 розмірів прожиткового мінімуму — 20 930 гривень”.

Хто з пенсіонерів отримає доплати

За даними Мінсоцполітики, в Україні продовжують працювати 2,7 мільйона пенсіонерів, але підвищені пенсії отримають лише 600 тисяч осіб. Серед тих, хто отримає більші суми:

— пенсіонери, які працюють і станом на 1 березня мають право на перерахунок (отримали 24 місяці стажу);

— пенсіонери, яким було призначено або перераховано пенсії щонайменше два роки тому.

Тобто якщо пенсіонер продовжує працювати, але отримав перерахунок минулого року, у 2023 році його вже не отримає.

Нагадаємо, раніше ми писали про можливості додатку Пенсійного фонду, а також про те, що дає авторизація в застосунку та як краще це зробити.

Раніше ми розповідали, що пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть отримати надбавку. Також ми писали, як оформити пенсію, перебуваючи за кордоном.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook.

Нагору