Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

27 травня: які свята відзначають в Україні та у світі, народні прикмети, традиції та що не можна робити

27 травня, відзначають День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження в Україні, День екстреної медичної допомоги. У церковному календарі вшановують пам’ять грецького мученика Ісидора Хіоського. У народі відоме свято під назвами Сидір Огуречник, Сидір Бокогрій.

Народні прикмети та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження в Україні святкують щороку в останню травневу суботу. Вперше свято відзначили 24.05.1999 згідно з указом голови держави. Дата була покликана заохочувати працю робітників поліграфічних видавництв.

Друкарські верстати з’явилися в Україні ще у XV столітті, тому друкова справа має власну давню історію. Дійсним витвором книжкового мистецтва була Острозька Біблія, видана у 1581 році. Ця книга стала своєрідним каноном, за яким видавалися релігійні книги не тільки в Україні, але і в сусідніх країнах Європи.

День екстреної медичної допомоги

День невідкладної медичної допомоги (Emergency Medicine Day)— це щорічна подія, яка відзначається 27 травня, щоб відзначити життєво важливу роль лікарів невідкладної медичної допомоги, медсестер, фельдшерів, реаніматологів та інших медичних працівників, які невтомно працюють, щоб надати невідкладну та життєво необхідну допомогу в критичних ситуаціях.

27 травня – це день, коли в Європі бере свій початок екстрена медицина. У цей день у Лондоні був підписаний акт Європейського товариства екстреної медицини, з метою побудувати модель системи, щоб надати кожному громадянину Європи професійну, компетентну і, перш за все, своєчасну реакцію на будь-який гострий стан, що загрожує життю чи здоров’ю.

Сидір Огуречник

Наші предки вважали, що в день Сидора приходить справжнє літнє тепло, а заморозки остаточно відступають. 27 травня садили огірки у відкритий грунт або розсадою, а також сіяли льон.

Про те, чи достатньо ночі теплі для посіву огірків, судили по вивішеній на ніч на вулиці мокрій ганчірці. Якщо вранці ганчірка залишилася повністю мокрою або тим більше промерзла, то садити насіння ще рано. Якщо ж вона майже повністю висохла, то можна приступати до посівів.

27 травня вважається вдалою датою для лікування будь-яких хвороб шлунка, особливо здуття і спазмів. Нашим предкам в цьому допомагали лікарські трави, але в сучасний час краще звернутися до лікаря.

Також дата 27 травня підходить для доїння корів і кіз. Отримане в цей день молоко вважається особливо поживним і довго не псується. Жінки вмивали обличчя домашнім молоком, щоб шкіра була гладкою і здоровою.

Народжені 27 травня люди дуже практичні і приземлені. Вони чітко знають, чого хочуть від життя, і не живуть фантазіями. Це суворі, але справедливі та відповідальні батьки, а також дуже надійні друзі.

Що не можна робити 

У цей день категорично не можна сваритися і сперечатися навіть через дрібниці, інакше відносини з рідними зіпсуються надовго.

Невдалий день для торгівлі і продажів – виручка буде невеликою.

27 травня не можна рубати, прищеплювати, прищипувати дерева і обрізати гілки – рани на рослинах будуть довго гоїтися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо сьогоднішній день прохолодний, то влітку буде багато холодних днів.
  • Якщо в Сидорів день гарна погода, то урожай огірків в цьому році буде багатим.
  • Якщо у ластівок з’явилися пташенята, то літо буде раннім, а весна – пізньою.
  • Біля води чути багато жаб – до розливу річок.
  • Якщо ввечері і вранці голосно стрекочуть цикади, то літо буде спекотним.
  • Дощ 27 травня віщує часті дощі влітку і хороший урожай овочів.
  • Якщо перша половина дня прохолодна і похмура, то розсаду огірків висаджувати ще рано.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 27 травня. Писали, де у Кривому Розі весело провести вихідні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору