Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

24 травня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

24 травня, відзначають День слов’янської писемності і культури та у церковному календарі вшановують пам’ять мученика Мокія Амфіпольського, а також творців старослов’янської абетки Кирила і Мефодія, які в християнстві зараховані до рівноапостольних. У народі відоме під назвами Мокий мокрий, Кирило і Мефодій.

Які традиції, прикмети та що не можна робити, – розкаже Інформатор.

День слов’янської писемності і культури

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.

Православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця.

Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов’янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов’янську літературну мову і книжкову справу. У середньовічній Європі слов’янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже.

Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

Мокий мокрий

24 травня православні віруючі вшановують пам’ять мученика Мокія Амфіпольського, а також творців старослов’янської абетки Кирила і Мефодія, які в християнстві зараховані до рівноапостольних.

Наші предки 24 травня не займалися посівами і не працювали на городі. Існувало марновірство (втім, не підтверджене фактами), що якщо посіяти овочі 24 травня, то їх поб’є градом і буде неврожай.

Дівчата в день Мокія не працювали, а пліткували з подругами і разом плели вінки з травневих польових квіток. Старші люди виганяли на випас корів, коней і кіз, а також відправляли купатися в найближчі водойми водоплавних домашніх птахів.

Народжені 24 травня люди за характером розумні, винахідливі і навіть хитрі. Вони швидко звикають до будь-яких змін. Мають сильний дар переконання і легко перемагають в будь-яких суперечках.

Що не можна робити 

Давні забобони свідчать, що 24 травня не можна купатися у водоймах, інакше русалки на дно потягнуть. Не можна також сіяти ніякі рослини, інакше їх влітку град поб’є.

Також в цей день не варто гуляти біля дикого узбережжя, оскільки річки в кінці травня часто розливаються і навколо них утворюються небезпечні трясовини.

В кінці травня багато видів риб метають ікру. Не варто ходити на риболовлю 24 травня, щоб не порушити цей природний процес.

День 24 травня невдалий для будівництва і ремонту, а також будь-яких важливих і великих покупок.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в день Мокія пішов дощ, то літо буде дощовим.
  • Якщо погода спекотна і посушлива, то і літо таким буде.
  • Бджоли літають далеко від вулика – до поліпшення погоди.
  • Якщо 24 травня прогримів грім – це хороша прикмета. Значить в цьому році буде хороший урожай.
  • Ранковий туман сьогодні віщує дощовий червень.
  • Кінь не хоче виходити в поле – погода скоро зіпсується.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Йосип, Кирило, Костянтин, Михайло, Ростислав.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, коли у 2023 році святкують Вознесіння Господнє та що потрібно робити у цей день та коли в Україні у 2023 році святкуватимуть перехідні церковні свята.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору