Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Героїв в Україні, День морської піхоти: які свята відзначають 23 травня, прикмети погоди та що не можна робити

23 травня, відзначають День Героїв в Україні, День морської піхоти, День щасливої монетки. У церковному календарі відзначають свято на честь на честь Симона Кананіта, одного з дванадцяти апостолів. У народі відоме під назвами Симонов день, Симон посів, Симон Зілот.

День Героїв в Україні

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських захисників та захисниць, які виборюють свободу та незалежність України.

День Героїв або Свято Героїв – щорічне свято в Україні, встановлене на честь усіх українських воїнів та воїнок усіх часів, усіх борців та борчинь за волю України від лицарства Київської Русі до сьогодення. День Героїв – це день пам’яті всіх українців та українок, які присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українського народу за волю України та є символом його незборимості.

День морської піхоти

Це професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України, яке відзначається щороку 23 травня.

Свято започатковане 2014 року й у 2014-2017 роках відзначалося 16 листопада. Чинна дата святкування 23 травня встановлена від 2018 року Указом Президента України № 145/2018 «Про День морської піхоти України».

У цей день було покладено основу сучасної морської піхоти. Сучасні морські піхотинці успадкували найкращі бойові традиції своїх славних пращурів і сьогодні героїчно боронять Україну від російських загарбників. Не випадково на беретному знаку морської піхоти – меч Сагайдачного, одного з засновників морської піхоти, який воював з Москвою.

День щасливої монетки

23 травня кожного року світ відзначає позитивне свято – День щасливої монетки.

Нерідко монета слугує талісманом вдачі, щастя, добробуту. Саме таку монетку ми нерідко кидаємо у море або фонтан, щоб повернутись до бажаного місця, чи, наприклад, для здійснення заповітної мрії. Щасливу монетку можна носити при собі з метою притягання фінансового добробуту.

Симонов день

Він вважається покровителем шукачів скарбів і землеробів, а також захисником шлюбу. Шукачі пригод 23 травня вирушали на полювання за золотом.

Наші предки 23 травня не турбували землю, оскільки вважали, що вона в цю дату відпочиває. У цей день грунт не копали, не боронили і не встромляли в нього кілки. Якщо в цю дату потрібно було щось посіяти, то борозни викопували заздалегідь в попередній день.

За переконаннями наших предків, апостол Симон наділяє всі трави чудодійними властивостями. Дата 23 травня вважається дуже вдалою для збору лікарських рослин. Вірили, що зібрані трави захистять від будь-яких недуг, відлякають шкідників від хліва і відвадять від будинку нечисть. З цілющих квітів плели вінок і вішали його над вхідними дверима.

У Симонів день коней і кіз виганяли на випас. Вірили, що трава в цей день робить тварин міцними і витривалими, особливо якщо на ній є роса. А корів 23 травня годували квітами жовтого кольору, щоб у них молоко було жовтуватим і ароматним.

Дата 23 травня вважається дуже вдалою для ворожіння, привороту, передбачень майбутнього. Але варто пам’ятати, що церква ворожінь не схвалює.

Народжені 23 травня люди дуже відповідальні і далекоглядні, вміють продумувати детальні плани на майбутнє. Вони завжди знають, чого хочуть від життя і до чого прагнуть. Ці люди ерудовані і всебічно розвинені. Часто їхні думки випереджають час і вони відчувають себе незрозумілими.

Що не можна робити 

У цей день не можна копати, перекопувати, рити і боронити землю, а також залишати садові приналежності увімкненими в грунт. Також не варто пересаджувати рослини.

У цей день не варто робити великі покупки і витрачати багато грошей. Куплені речі вас навряд чи порадують і прослужать недовго.

Невдалий день для весілля і вінчання.

23 травня не можна зловживати алкоголем, а краще взагалі не пити спиртне.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Купчасті хмари пливуть по небу – до поліпшення погоди.
  • Якщо день вітряний і похмурий, то залишок травня буде таким же.
  • Птахи вночі затихли і не співають – до дощу.
  • З берези опадають сережки – пора закінчувати садити картоплю, інакше буде занадто пізно.
  • Якщо в день Симона пішов дощ, то літо буде дощовим.
  • Багато роси вранці на траві з’явилося – до багатого врожаю фруктів і ягід в цьому році.
  • Якщо 23 травня з’явилася веселка, то на пасіках буде хороший урожай меду.
  • Гроза в цей день обіцяє грозовий червень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Кирило, Лаврентій, Симон, Таїсія.

Раніше ми писали про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали, що у Дніпропетровській області вдруге за 25 років народилася трійня та коли у Кривому Розі закінчиться навчальний рік та як проводитиметься свято останнього дзвоника.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору