Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День культурного різноманіття, День пам’яті жертв політичних репресій, День Іоанна Богослова: що відзначають 21 травня в Україні та світі

21 травня 2023 року неділя. У святі відзначається декілька визначних дат та церковне свято. З ним пов’язані низка заборон та прикмет. 

Про них розповість Інформатор.

21 травня відзначається заснований ЮЕСКО Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я розвитку. Метою відзначення даного дня можна вважати усвідомлення людьми цінності та важливість культурного розмаїття і вміння розвивати співробітництво між народами світу, підвищення загального рівня обізнаності про важливість міжкультурного діалогу, подолання у людей негативних стереотипів щодо культурного розмаїття, існуючого в них остраху, зневаги та нерозуміння представників інших культур. Адже кожен народ – це своєрідний образ, що створений тільки йому притаманними фарбами. Лише зберігаючи національну самобутність і неповторність, можна зробити гідний внесок у загальну скарбницю світової культури.

Також щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять мільйонів загублених життів, бездушно знищених радянським тоталітарним режимом. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму. Після широкомасштабного вторгнення Росії терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Але ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській Росії знову принесли на українську землю масові політичні репресії. З огляду на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь та інші міста та селища Україні, де побував “руський мир”,  День пам’яті жертв політичних репресій набуває для українців нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.

21 травня православні християни вшановують пам’ять Іоанна Богослова. Це історична особистість. Датування хронік підтверджує, що він жив у кінці першого століття нашої ери.

Православні християни вірять, що молитва до Іоанна може врятувати від отруєння, адже коли його хотів отруїти римський імператор, на апостола отрута не подіяла і він залишився неушкодженим.

Традиції

Цей день потрібно проводити за благами діяннями. Якщо немає можливості відвідати церкву, треба помолитись вдома.

Що не можна робити

  • Не можна лихословити та сваритися.
  • Не можна брехати.
  • Не треба давати в борг, бо гроші можуть не повернути.
  • Сон з 20 на 21 травня виповниться в точності, якщо про нього не розповідати нікому
  • Не варто у цей день нарікати на свою долю. Це може привабити негативні події.

Народні прикмети

  • Якщо дощовий день, то це до врожаю грибів.
  • Рясно цвіте черемха – літо буде мокре.
  • Місяць 21 травня вкритий серпанком – скоро погода погіршиться.
  • Якщо вечірнє небо червоне, то це на гарну погоду.
  • Хмари в одну купу збиваються – чекай негоди.
  • Заганяй кобилицю і землю готуй під пшеницю.
  • Якщо побачив веселку ввечері, то це до погожого дня.
  • Якщо побачив три веселки, то це до вітру.

Іменини відзначають: Арсеній, Іван та Станіслав.

Раніше Інформатор писав про те, які свята відзначають 11 травня та про те, що 9 травня в Україні більше не буде Днем Перемоги

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору