Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

20 травня: які свята відзначають в Україні та світі, прикмети та традиції

20 травня, відзначають День Європи, День банківських працівників та День науки в Україні. Також сьогодні Всесвітній день віскі та День ресторану. У церковному календарі вшановує пам’ять святого мученика Акакія сотника. У народі день назвали Купальниця.

Які прикмети та традиції існують цього дня, – розповість Інформатор.

День Європи в Україні

Метою українського Дня Європи є наголошення на важливості для України європейської інтеграції, підкреслення спільних ідеалів та історії, залучення до підтримки Європейського Союзу, сприяння посиленню представництва ЄС на теренах України.

До свята в Києві організовують «Європейське містечко», в якому розташовані усі держави Євросоюзу. У містечку розповідають про історію, культуру, географію, кухню кожної країни, влаштовують тематичні вікторини тощо. Крім того, відбуваються зустрічі послів ЄС з українською владою та народом. Важливий символ події – прапор Європейського Союзу.

День банківських працівників

Цим святом держава, відповідно до Указа Президента України від 6 березня 2004 року № 316/04, підкреслює важливу роль банківської системи і значний внесок банківських працівників у розвиток економіки України та забезпечення її фінансової стабільності.

За роки незалежності в Україні побудована сучасна кредитно-фінансова система, запроваджена національна грошова одиниця, забезпечена її стабільність. Національний банк України створив електронну систему проведення розрахунків між банківськими установами та суб’єктами господарювання, казначейство, інші установи, організації та підприємства, які забезпечують повноцінне функціонування системи банків країни.

День науки в Україні

Кожного року третьої травневої суботи Україна відзначає професійне свято наукових працівників – День науки в Україні. Подію започаткував Леонід Кучма 14 лютого 1997 року.

Метою Дня науки є подяка науковим співробітникам за їхню старанну працю, посилення ініціативи вчених та наукових установ, наголошення на важливості наукової діяльності для країни, вшанування досягнень українських вчених.

Купальниця

Згідно зі звичаєм, 20 травня купали коней і поїли їх «сонячної» водою.

Вважалося, що це додає їм сил і здоров’я, а також захищає від нечистої сили. Люди також проводили обряд купання. З раннього ранку виставляли на вулицю повні відра води.

До полудня вона напувалась силою сонячних променів і нею треба було облити як себе, так і інших людей. Вірили, що заряджена сонцем вода володіє цілющою чудотворною силою і надає богатирське здоров’я на цілий рік.

Що не можна робити

  • Не можна сваритись та вживати нецензурну лексику;
  • Не можна займатись важкою фізичною працею;
  • Не можна шити та ремонтувати;
  • Не можна ходити босими по росі;
  • Не можна зловживати спиртним і піддаватись шкідливим звичкам.

Народні прикмети й традиції

  • Якщо сьогодні падає дощ, то вересень буде сонячним і теплим:
  • Якщо вночі видно червоний місяць, то буде дощ;
  • Якщо ввечері видно веселку – погода буде ясною, а вранці веселка до дощу;
  • Якщо помітно ластівок та стрижів, то весь рік буде вдалим.

Іменини: Семен, Антон, Михайло, Іван, Людмила, Йосиф, Бернард, Ніл та Базиль (Василь).

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні для всіх знаків Зодіаку. Писали, що у Кривому Розі відбудеться забіг до дня захисників Маріуполя та де у Кривому Розі цікаво провести вихідні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору