Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

19 травня – Всесвітній День сімейного лікаря: які свята відзначають у світі, День янгола, прикмети та що не можна робити

19 травня відзначають Всесвітній день сімейного лікаря, День народження «Кубика Рубіка». У церковному календарі відзначають свято на честь праведника Іова Багатостраждального. У народі відоме під назвами Іов-горошник, Огірочник, росенник.

Хто відзначає іменини, а також про прикмети та традиції цього дня розповість Інформатор.

Всесвітній День сімейного лікаря

З 19 травня 2011 року Всесвітня організація сімейних лікарів WONCA започаткувала святкування Всесвітнього дня сімейного лікаря. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, саме первинна медико-санітарна допомога має бути основою в організації медичної допомоги населенню.

Вже з першого контакту з пацієнтами сімейні лікарі мають визначати не лише діагноз, але й необхідний рівень фахової допомоги в закладах охорони здоров’я. З перших днів незалежності нашої держави розпочався розвиток сімейної медицини в країні.

День народження «Кубика Рубіка»

19 травня кожного року власний День народження відзначає «Кубик Рубіка», бо саме цього дня у 1974 році скульптор з Угорщини на ім’я Ерне Рубік вигадав цю механічну головоломку.

Прихильники даної іграшки створили змагання зі збирання «Кубика Рубіка» на швидкість, назвавши їх швидкубінгом. Перше змагання відбулось у 1982 році. Людей, що беруть участь у чемпіонатах, називають спідкуберами. Нерідко вони складають кубик із заплющеними очима, під водою, по відбиванню у дзеркалі, ногами тощо. Зараз світовий рекорд належить китайцю, який з першої спроби склав «Кубика Рубіка» за 3,47 секунди. А ось рекордсменом з розв’язання головоломки ногами є бразилець, котрий впорався за 25,14 секунди.

Свято на честь праведника Іова Багатостраждального або Іов-горошник

Цього святого прозвали Іовом Горошником, оскільки в день його пам’яті сіяли горох і квасолю, а також гарбуз, кабачки, диню. Бобові в Київській Русі були дуже дешевими і доступними навіть біднякам.

Горох наші предки сіяли на заході сонця, коли птахи лягають спати, щоб вони не бачили посівів. Побоювалися, що якщо пернаті побачать, де посіяний горох, то виклюють все насіння. Також під час посівів не сварилися і не лаялися матом, інакше всі посіви зів’януть.

У День Іова в давні часи шанували росу і вважали її цілющою. За давніми прикметами, для міцного здоров’я і довголіття в цю дату потрібно пішки пройтися по траві з росою. А щоб обличчя була гладким і красивим – вмийтеся ранковою росою. Якщо ж крапель на траві вранці не видно – то це погана прикмета, що передвіщує сильну посуху влітку і поганий урожай.

Народжені 19 травня люди дуже активні і невгамовні, їм важко всидіти на місці. Вони мають проблеми з концентрацією і не люблять монотонну роботу. Дуже люблять поговорити, а ось слухають інших неохоче. У них є сильні творчі задатки.

Що не можна робити

У другій половині травня риба починає метати ікру, тому сьогодні не можна займатися риболовлею, інакше природний процес буде порушений.

Не можна рвати траву 19 травня, а також топтати її і тим більше кидати сміття.

Вагітним жінкам в цей день не варто носити на руках чужих немовлят – це погана прикмета.

У День Іова не варто весь день байдикувати і ухилятися від роботи, інакше всі справи закінчаться невдачею.

Якщо вам наснився приємний сон в ніч з 18 на 19 травня – не можна нікому його розповідати, якщо хочете, щоб він збувся.

Прикмети погоди 

  • Ясна погода 19 травня віщує багатий урожай огірків.
  • Якщо цього ранку немає роси на траві, то літо буде посушливим і маловрожайним.
  • Птахи голосно щебечуть – до поліпшення погоди в найближчі дні.
  • Ранковий туман сьогодні обіцяє ясну і суху погоду в найближчі дні.
  • Сильний дощ пішов – до дощового залишку травня. Але якщо після дощу з’явилася веселка, то залишок травня буде посушливим.
  • Гроза 19 травня віщує багатий урожай овочів і ягід.
  • Північний вітер дме – до сирого червня.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Микола, Денис та Іов.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 19 травня. Писали, що православна церква України дозволила на свята вишивати та робити добрі справи та писали, які сорочки одягли криворіжці у День вишиванки.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору