Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

9 травня – День Європи: цей день в історії

9 травня, відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, День Європи. Відзначають церковне свято на честь праведної Глафіри Амасійської. Ця дата вважається найкращою в році для посадки гороху. В народі відоме під назвою Глафіра Горошниця.

Які традиції та прикмети погоди існують сьогодні, – розкаже Інформатор.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Був встановлений 2016 року, прийшовши на зміну радянському Дню перемоги. Новий зміст цієї важливої для всього людства події, включає переосмислення подій Другої світової війни, чесний діалог навколо складних сторінок минулого. Цього дня прийнято вшановувати пам’ять всіх тих, хто віддав своє життя під час боротьби з нацизмом. Основним символом Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є квітка червоного маку.

Після Другої світової війни в Європі вдалося обʼєднати багато різних народів у мирі та співпраці. Саме тому 9 травня майже в усіх країнах нашого континенту відзначається День Європи. Україна як невіддільна її частина віднині відзначатиме цей день разом з усіма.

День Європи

Інша назва свята – День декларації Шумана. Історично існує одразу два дня Європи. Перший припадає на 5 травня і був створений на честь заснування Ради Європи 1949 року. Другий (9 травня) вшановує подію 1950 року, коли країни-учасниці вперше запропонували створити Європейський союз. Затвердили це рішення декларацією Шумана (тодішній французький міністр закордонних справ). Це було об’єднання вугільної та металевої промисловостей Франції та Німеччини.

Нині для українців цей день набув особливого значення, адже нашу країну та ЄС єднають не лише спільні цінності, історія та культура. Наразі, країни, які раніше були просто сусідами, стали для нас насправді близькими друзями, помічниками та для багатьох –  прихистком та порятунком від російської агресії.

Глафіра Горошниця

Наші предки обов’язково 9 травня обов’язково виділяли час для посіву гороху, якщо погода була сухою. Також день вважається вдалим для посадки картоплі.

9 травня обов’язково готували страви з гороху – суп, пироги, кашу, пісні котлети, українські горохові січеники. Вважалося, що горохові страви в цю дату приносять міцне здоров’я і наповнюють силою.

Наші предки 9 травня вшановували ластівок. Якщо таких птахів зустрічали на вулиці, то обов’язково підгодовували. Дуже хорошою прикметою вважалося, якщо пара птахів оселилася в саду або на даху будинку. Бездітній парі сусідство з ластівками обіцяє швидке народження первістка.

Народжені 9 травня мають сильне почуття справедливості і через це часто мають проблеми. Їхню повагу важко заслужити, але в дружбі вони дуже віддані. Друзів у них небагато, але всі вони справжні. Такі люди рідко кидають розпочате.

Що не можна робити 

9 травня категорично не можна сваритися невістці зі свекрухою і зятю з тещею, інакше відносини зіпсуються назавжди.

9 травня – невдалий день для магічних ритуалів. Не варто в цей день займатися ніякими ворожіннями, інакше наворожите собі невдачу.

Також 9 травня не можна стригти нігті і волосся, щоб не забрати своє здоров’я.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Зозуля часто і голосно співає – до поліпшення погоди.
  • Якщо 9 травня пішла гроза, то весь травень буде грозовим.
  • Сонячний і ясний день віщує хороший урожай овочів в цьому році.
  • Багато роси в цей день – до хорошого врожаю огірків.
  • Сірі хмари обіцяють дощі з грозами.
  • Сильний вітер дме – до негоди в найближчі дні.
  • Якщо птахи в’ють гнізда в тіні, то літо буде спекотним.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Іван, Миколай, Петро, Степан, Іван.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, що які рослини можна буде виростити на “Червоній планеті”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору