Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Колонізація Марсу: які рослини можна буде виростити на “Червоній планеті”

Дослідники усього світу активно працюють над тим, аби в найближчому майбутньому зайнятися колонізацією Марсу. Для цього потрібно вирішити чимало питань, серед яких і постійне відновлення запасів їжі. Зокрема, вчені з’ясували, які рослини можна вирощувати в ґрунті “Червоної планети”.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, у США проводилися експерименти, які повинні були з’ясувати, які харчові рослини можна вирощувати у грунті “Червоної планети”.

Варіантів знайшли небагато, але вони все ж є.

Проблема полягає в тому, що грунт Марсу має перхлоратні солі. Вони є дуже шкідливими для рослин, тож переважна більшість земної рослинності в ньому просто загине. Проте у штаті Арканзас з’ясували, що навіть в такому ґрунті можна виростити генетично модифікований рис.

Для дослідження використали штучно створений ґрунт, ідентичний марсіанському. За результатами експерименту вдалося виростити 3 види рису – звичайний та два генетично модифікованих для того, аби витримувати посушливі умови та велику кількість солей.

Також у “марсіанський” ґрунт пробували додавати поживні речовини, що використовуються для кімнатних рослин. Виявилося, якщо взяти 75% марсіанського ґрунту, а залишком – ґрунт з поживними речовинами, то результати виходять найкращими.

Експеримент в майбутньому планують розширити. Для цього створять приміщення, в якому відтворять умови на відкритому просторі на Марсі. Мова йде навіть про склад повітря та температуру. Це дасть змогу дізнатися, чи можна вирощувати той самий модифікований рис навіть у відкритих умовах на “Червоній планеті”.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі облаштували новий оглядовий майданчик для промислового туризму та про те, що у Мережі з’явилися фото “марсіанських” пейзажів Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору