Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

При оформленні пенсії потрібна довідка про заробітну плату за якмога більший період: чому

Коли людина виходить на пенсію, вона звичайно, хоче отримувати її у якмога більшому розмірі. І для цього потрібно зібрати багато документів. Особливо важливо мати довідки про зарплату інколи за декілька десятків років.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, для того, аби обрати оптимальний варіант для обчислення пенсії та врахувати найвигіднішу заробітну плату, майбутньому пенсіонеру доцільно мати відомості про зарплату за якомога більший період. У певних випадках слід надати довідку про зарплату за період до 1 липня 2000 року.

Так, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», під час обчислення пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Зарплата цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.
Довідку про зарплату до 1 липня 2000 року потрібно надати у двох випадках:

  • у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року отримала менш ніж 5 років страхового стажу (тоді до Пенсійного фонду слід подати довідку про зарплату за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 року);
  • за власним бажанням, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу або працювала за сумісництвом. Таку довідку видає підприємство, установа чи організація, де працювала людина, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Раніше Інформатор писав про те, яка в Україні середня пенсія та хто отримує найнижчі виплати та про те, що пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть отримати надбавку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору