Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Їжджу на авто, і навіть на механіці: у Дніпропетровській області за сучасною технологією протезують поранених бійців

У Дніпропетровській області на одному з підприємств виготовляють сучасні протези для українських захисників. Саму технологію виготовлення називають «миттєвою» – за 2 години збирається увесь протез. Разом з тим за новітньою технологією проводять і реабілітацію оборонців. 

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Дніпропетровську обласну державну адміністрацію.

На підприємстві разом з міжнародними партнерами за рік модернізували обладнання. Лікарі консультують пацієнтів одразу після операції і, не відкладаючи, замовляють напівфабрикат протеза.  Приймальна чаша для культі виготовляється безпосередньо на пацієнті за 10 хвилин. Вона з двокомпонентної смоли. Ще за годину-півтори збирається увесь мобільний протез. Якість ходи в такому краща, якість життя – вища. А ще не відбувається атрофія м’язів стегна. Навіть якщо ампутація вище коліна, пацієнти із протезами водять автівки, їздять на велосипедах, копають городи, грають в баскетбол. Велике значення має і реабілітація.

«В середньому два місяці потрібно, аби пацієнт пішов на протезі. Використовуємо ходунки, тренажери, спеціальні вертикалізатори, еспандери, різноманітні важелі», – сказав фахівець з фізичної реабілітації Сергій.

Військовий Дмитро отримав поранення рік тому на Донеччині. Згадує, ворог гатив з танка. Поряд прилетів і розірвався снаряд. Уламком відірвало ногу.

«Потрапив сюди на реабілітацію та протезування. Швидко на ноги поставили. Коректували протез. Щасливий, що ходжу, живу повноцінним життям. Їжджу на машині, причому навіть не автоматі, а на механіці», – розповів Дмитро.

Сергій Лисак на підприємстві з виготовлення протезів

Фахівці впроваджують метод “раннього протезування”

Протези

Військовий Дмитро

Їжджу на машині, причому навіть не автоматі, а на механіці, – розповів Дмитро

Використовують ходунки, тренажери, спеціальні вертикалізатори, еспандери, різноманітні важелі для реабілітації

Раніше ми розповідали, що у Дніпрі врятували 21-річного спортсмена, який обороняв Донеччину. Писали, що у Дніпрі «по шматочках» збирають пораненого бійця «з нуля» та  рятують поранених з Донеччини.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Голубінок

Нагору