Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день пожежників, Міжнародний день протидії булінгу: народне свято та звичаї, прикмети погоди та що не можна робити 4 травня

4 травня відзначають Міжнародний день пожежників, Міжнародний день протидії булінгу. У церковному календарі відзначають свято на честь єпископа Іаннуарія і святого Прокула. У народі відоме під Проклів день, Януарій.

Прикмети погоди, традиції та у кого іменини у цей день, – розкаже Інформатор.

Міжнародний день пожежників

Святкування відбувається в першій декаді травня. Вперше свято відзначено в 1999 році. День присвячений вшануванню пожежників і їх небезпечної служби, є професійним святом. У цей День організовується і низка пам’ятних заходів.

Працівники пожежних служб – це люди, які, безперечно, заслуговують на визнання. Кожен день вони реагують на тисячі інцидентів швидко й ефективно. Результати їхніх зусиль – порятунок незліченної кількості людських життів і збереження матеріальних цінностей, які потенційно могли б бути знищені розбурханим вогнем.

Міжнародний день протидії булінгу.

ООН визнала залякування і цькування, які буквально охопили школи по всьому світі, епідемією, і в 2012 році оголосила 4 травня Міжнародним днем протидії булінгу.

Булінг (цькування) – поширена проблема в сучасному суспільстві і найгостріше вона постає в освітньому середовищі, де дитина проводить більшу частину повсякденного життя.

За даними ЮНІСЕФ, майже 70% дітей у всьому світі потерпають від цькування з боку однолітків. Водночас Україна посідає четверте місце серед європейських країн із найвищим рівнем булінгу. 19 січня 2019 року в Україні набув чинності закон №2657-VIII щодо протидії цьому явищу, який передбачає введення штрафів та притягнення винуватців до адміністративної відповідальності.

Проклів день

Цей день часто приносить мороз і служить “нагадуванням” про те, що остаточне тепло ще не настало, тому нічні заморозки ще можливі.

День Прокла здавна вважається небезпечним для походу в ліс і для далеких поїздок. За давніми прикметами, тварини на початку травня масово народжують потомство і самки стають агресивними. Також небажано в цю дату ходити біля струмків і озер, оскільки на початку травня часто бувають повені, і земля стає болотистою.

4 травня наші предки нікуди не виїжджали, а працювали в землі. День вважається дуже родючим для посадки будь-яких овочів, ягід і дерев. Дуже хорошою прикметою для врожайності рослин вважалася нічна гроза.

У наших предків існував спеціальний ритуал для підвищення врожайності овочів. Для цього в землю на ділянці закопували шкаралупу від освячених великодніх яєць.

Народжені 4 травня люди відрізняються великою винахідливістю і вмінням викручуватися з важких ситуацій. Вони не схильні діяти на емоціях і завжди думають про майбутнє.

Що не можна робити 

У цей день небажано ходити в ліс і їхати далеко від дому.

Категорично заборонено в Проклів день шкодити рослинам – рубати дерева і ламати гілки, витоптувати траву без причини, обривати листя і бруньки.

Невдалий день для весілля і вінчання. Також в цей день, за давніми прикметами, не варто відвідувати кладовища.

Прикмети погоди 

  • Якщо черемха вже зацвіла до цього дня, то літо буде спекотним.
  • У лісі не чути співу солов’я – до поганого врожаю пшениці цього року.
  • Якщо на березі сережки з’явилися раніше, ніж на клені, то літо буде посушливим, і навпаки.
  • На березі повністю з’явилося листя – час садити картоплю.
  • Багато щавлю вродило – до сніжної зими.
  • Тополиний пух з’явився – пора висаджувати огірки.
  • Якщо на небі вночі видно багато зірок, то в травні буде багато гроз.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини в Олексія, Ісакія, Дениса, Кіндрата, Максима, Федора, Івана, Миколи та Олександра.

Раніше ми розповідали про гороскоп на сьогодні. Писали, що у Кривому Розі увімкнули фонтани та як виглядає парк “Шахтарський” під час реконструкції.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору