Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День кадровика в Україні, День азбуки Морзе: які свята відзначають 27 березня, прикмети, традиції та іменини

27 квітня, відзначають День кадровика в Україні, День азбуки Морзе. У церковному календарі відзначають свято на честь римського святителя Мартина Сповідника, 74-го Папи Римського. У народі відоме під назвою Мартін-лисогін.

Які прикмети погоди та традиції існують 27 квітня, – розкаже Інформатор.

День кадровика в Україні

Кожен рік у першу неділю жовтня в Україні відзначається День кадрового працівника, який був затверджений Наказом Міноборони від 01.09.2008. Але існує і неофіційне свято кадровиків. З 2007 р. спеціалісти по кадрах відзначають 27 квітня свято кадрового працівника. Саме в цей день у 1993 р. було затверджено основний документ, що засвідчує трудову діяльність громадянина країни – трудову книжку. Тому кадрові працівники країни вважають саме цю дату днем професійного свята.

Починаючи з 2011 р. щороку Всеукраїнська асоціація працівників кадрової служби та редакція журналу для кадровиків звертаються до глав держави з проханням встановити День працівника кадрів 27 квітня.

А поки що спеціалісти по кадрах надалі відмічають професійне свято неофіційно і щороку мають надію, що 27 квітня буде задокументованим Днем кадровика України.

День азбуки Морзе

27 квітня 1791 р. народився американський винахідник Семюел Морзе, який впровадив спосіб передачі інформації за допомогою крапок і тире. Тому в цю дату весь світ святкує День азбуки Морзе. Кодування інформації, яке використовується на даний час, має дещо змінений вигляд.

Все життя Морзе заробляв на прожиття живописом та написанням портретів. Тяги до технічних наук у нього було набагато менше, ніж до мистецтва. Та в 1825 році він отримав повідомлення про тяжку хворобу дружини. Але до моменту свого приїзду живою він її не застав. Оскільки послання до одержувачів в той час йшли дуже довго, згорьований Морзе задумався над винаходом, який дав би людям можливість надсилати повідомлення набагато швидше. На цю справу він витратив 13 років. В результаті був винайдений електромагнітний телеграф, відомий як «апарат Морзе», та з’явились спеціальні коди у вигляді крапок і тире – легендарна «азбука Морзе».

Мартін-лисогін

Наші предки назвали святителя Мартіна Лисогоном, оскільки з кінця квітня лисиці починають рити нові нори. Також вважалося, що в період переселення лисиці стають більш агресивними, тому в цю дату не ходили в ліс.

З 27 квітня в давні часи часто починалися грози, і це ще одна причина, чому день вважається небезпечним. Щоб захистити житло від попадання блискавки, наші предки складали на горищі кілька гілок молодої берези.

Що не можна робити 

27 квітня не можна ходити в ліс, оскільки лісові тварини можуть бути агресивними. Також не можна ходити біля водойм, оскільки місцевість в цю дату стає більш небезпечною і частіше з’являються трясовини.

У День Мартіна категорично не можна полювати на лисиць і руйнувати їхні нори. За давніми прикметами, хто образить тварину, той розгніває лісового духа і буде часто блукати.

Поганою прикметою вважається обманювати, лестити, перебільшувати або лицемірити 27 квітня. Вважається, що така людина в майбутньому сама постраждає від свого обману. Також не можна давати обіцянок, якщо знаєте, що не зможете їх виконати.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо верба вже цвіте, то морозів більше не буде.
  • Дощ 27 квітня віщує мокрий травень.
  • Річки і озера вийшли з берегів – до хорошого врожаю в цьому році.
  • Якщо з’явилися бджоли, то погода скоро покращиться.
  • Прилетіли ластівки – пора висаджувати овочі у відкритий грунт.
  • Якщо з берези тече багато соку, то осінь буде пізньою.
  • Якщо небо похмуре, але квіти розпустилися, то скоро погода покращиться.
  • Дикі фіалки розцвіли – до хорошого улову на рибалці.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Антон, Валентин, Іван, Лазар, Мартин (Мартін), Фома.

Раніше Інформатор писав про гороскоп на сьогодні для всіх знаків Зодіаку. Також нагадаємо, що з російського полону повернулися 44 українці.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору