Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Вода з деяких природних джерел Кривого Рогу визнана непридатною для пиття

У воєнний час, коли центральне водопостачання через обстріли може зникнути в кожну хвилину, природні джерела набувають особливого значення для місцевих мешканців. Тому спеціалісти громадської організації “Досить труїти Кривий Ріг” вирішили перевірити стан води з чотирьох джерел, розташованих в різних районах міста. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на ГО “Досить труїти Кривий Ріг”, були взяті проби води:

  • у свердловині біля річки Інгулець, північніше Кривого Рогу (Каштан);
  • у Покровському районі в річці Саксагань в районі парку Шахтарський;
  • у ставку-заплаві нижче житломасиву “Божедарівка;
  • зі струмка у пляжній зоні в парку “Шахтарський”.

Як показали дослідження, усі проби води не відповідають критеріям санітарно-гігієнічної безпеки. А свердловина біля Інгульця та джерело в пляжній зоні парку Шахтарського мають підвищений вміст нітрат-іону.

Якість води в обраних джерелах можна оцінити як посередню. Окрім свердловини біля річки Інгулець “Каштан”, тут вона класифікується як погана. Вода зі свердловини “Каштан” потребує додаткових досліджень та спостережень для остаточного визначення її потенціалу для питного водопостачання в надзвичайних умовах. У цій пробі міститься висока кількість розчинених солей. Вода має високу жорсткість, а також – часткове забруднення сполуками нітрогену та розчиненої міді.

Усі досліджені проби води можуть бути використані у господарсько-технічних цілях. Жодне з цих джерел не має високого потенціалу для питних потреб. Використання води з цих джерел для питного водопостачання має застереження і обмеження та не може вживатися без очищення.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі коронавірус шукають у стічних водах, та про те, що у Кривому Розі може зникнути вода.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору