Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі може зникнути вода: що станеться при подальшому зниженні рівня води у Каховському водосховищі

У січні російські ворожі війська пошкодили споруди на дамбі Каховської ГЕС. У результаті виникло різке падіння рівня води у Каховському водосховищі, яке продовжується й досі. Це своєю чергою може привести до можливого обмеження водопостачання в окремих районах чи населених пунктах, у тому числі й у Кривому Розі.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на коаліцію громадських організацій “Досить труїти Кривий Ріг” та експерта з екологічної безпеки Максима Сороку, рівень води в чаші водосховища впав з 0,4 до 1,4 – 1,6 метра. Щоденно ми втрачаємо тисячі кубометрів запасів води.

Втрата води може призвести до обмеження та припинення:

  • водопостачання населенню;
  • зрошення сільськогосподарських угідь на півдні, отже загрожує продовольчою кризою, неврожаєм, збитками та банкрутством для малих сільськогосподарських підприємств.

Система охолодження Запорізької АЕС нерозривно пов’язана з Каховським водосховищем. Зменшення рівня води створює загрозу для безпеки станції.

Ситуацію ускладнює особливість роботи Каховського водосховища. У жовтні – квітні відбувається накопичення води у ньому  для використання у прийдешньому році. Влітку вода витрачається. Пошкодження гідротехнічних споруд Каховської ГЕС та неможливість їх відновлення призведе до суттєвої нестачі запасів води у літній період 2023 року.

Обмеження водопостачання у громадах півдня України – це один з найбільш видимих та відчутних техногенних наслідків у короткостроковій перспективі. М

Максим Сорока акцентує: «Прошу без паніки, навіть з урахуванням динаміки за останній місяць у нас до критичної ситуації з водозабірними спорудами ще є як мінімум 4 – 6 тижнів. У такому режимі водосховище досягне відмітки нетронутого запасу води за 3 місяці».

Раніше Інформатор писав про те, як очистити воду для пиття, якщо немає водопостачання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору