Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі коронавірус шукають у стічних водах

Війна війною, але захворюваність на коронавірус хоч і зменшилася, але нікуди не поділась. Зараз у Дніпропетровській області перевіряється новий метод контролю захворюваності на COVID-19. З його допомогою каналізація дає показовий результат, адже у тілі людини вірус є одразу після зараження. Тоді як симптоми недуги проявляються за два тижні.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб, там досліджують каналізаційні стоки на інфекційні захворювання в тому числі й коронавірус.

За словами проєктного менеджера міжнародної організації PATH Романа Родина: “Вірус в каналізації з’являється на тиждень-два раніше, ніж підйом захворюваності, тому що вірус людина починає виділяти за годину-дві після того, як інфікувалася, жодного симптому ще немає”.

Аналізи стічних вод в Дніпропетровській області беруть двічі на тиждень. Досліджують зразки методом ПЛР-тестування.

“Було вибрано у Дніпрі три станції аерації, у Кам’янському дві, Кривий Ріг – три, і одна у Павлограді, всього дев’ять точок”, – розповів генеральний директор центру контролю та профілактики хвороб Сергій Вальчук.
“Ситуація з прогнозуванням дасть можливість розуміти, що впроваджувати першим і куди сконцентрувати зусилля влади для того, щоб запобігти навантаження на медичну систему”, – каже Роман Родина.
Дослідження стічних вод профінансувала міжнародна організація. Протягом двох наступних років планують поширити аналізи на всю країну, а згодом – передати проєкт держав.

Раніше Інформатор писав про те, що вакцина від COVID-19 для дітей віком від 5 до 11 років вже доступна для використання в Україні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору