Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 квітня: що відзначають у світі, що заборонено робити, прикмети та традиції

25 квітня відзначають Міжнародний День ДНК, День перукаря, Всесвітній день пінгвінів. У церковному календарі відзначають свято на честь преподобного Василя Сповідника. У народі відоме під назвами Василь Парильник, Василь Сповідник, Василь Парійський.

Прикмети погоди, традиції та заборони, які актуальні сьогодні, – розкаже Інформатор.

Міжнародний День ДНК

Щорічно 25 квітня планета відзначає наукове свято – Міжнародний день ДНК. Дата святкування обрана на честь опублікування в британському журналі Nature інформації щодо відкриття макромолекули ДНК – це відбулось саме цього дня у 1953 році. Подію вперше відзначили у 2003 році.

Молекулярна структура ДНК зберігає генетичну інформацію. Виявлення спіралі ДНК дозволило встановлювати спадкові зв’язки, знаходити генетичні ризики, продукувати технології генної інженерії тощо. ДНК стала відомою світові завдяки напрацюванням таких вчених, як Д.Вотсон, М.Вілкінс, Ф.Крік та Р.Франклін.

День перукаря

Перукар допомагає нам виглядати доглянутими, адже ми звертаємось до цього майстра, коли потребуємо стрижки, зміни кольору волосся, яскравої зачіски тощо.

Перукарське мистецтво виникло ще у Стародавньому Єгипті у 5 столітті до н.е., єгиптяни ретельно слідкували за зовнішнім виглядом. У християнському ж світі роль перукарів спочатку виконували лікарі й священики, також перукарям надавали роль стоматолога та навіть хірурга. У 17 сторіччі, коли у моду ввійшли громіздкі зачіски з перуками, ця професія стала актуальна, як ніколи. Цікаво, що професіоналам перукарської справи приходилось робити зачіски, стоячи на ходилицях.

Всесвітній день пінгвінів

Щорічно 25 квітня відзначається екологічна подія – Всесвітній день пінгвінів. Дата святкування обрана на честь дня початку міграції тварин на північ задля продовження роду.

Пінгвіни – це родина нелітаючих птахів, які вміють добре плавати. Найбільше розселення пінгвінів знаходиться в Антарктиці, живляться птахи дрібними морепродуктами.

Метою Всесвітнього дня пінгвінів є привернення уваги людства до важливості збереження пінгвінів як тваринного виду, наголошення на загрозі зникнення пінгвінів, яка певною мірою пов’язана з людською діяльністю, залучення різноманітних організацій до подолання проблеми.

Василь Сповідник

Наші пращури говорили, що в цей день земля “париться”, тобто нагрівається. З цієї дати можна сіяти на городі культури, які люблять теплий грунт.

У давні часи 25 квітня було прийнято ходити в лазню і паритися там березовим віником. Вважалося, що такий ритуал принесе міцне здоров’я.

Наші пращури визначили день Василя датою остаточного настання весни. Навіть у найхолодніші роки до цього дня обов’язково прилітали всі перелітні птахи, зацвітали плодові дерева і прокидалися зі сплячки дикі звірі.

Наприкінці квітня у багатьох тварин з’являється потомство. Селяни з цього періоду починають розводити домашню худобу і купувати пташенят господарських птахів. Дуже доброю прикметою в цю дату вважалося побачити дику тварину з дитинчатами або птахів, які вчать пташенят літати.

Що не можна робити

За давніми віруваннями 25 квітня не можна ходити в ліс. У дикій природі в цей день дуже небезпечно.

25 квітня тварини стають більш агресивними, ніж зазвичай. В жодному разі не можна в цей день дражнити собак, биків та інших великих звірів. Також не слід близько підходити до самки з дитинчатами.

Поганий сон в ніч з 24 на 25 квітня не можна розповідати, інакше жах збудеться.

Прикмети погоди 

  • Багато павутини з’явилося – до жаркого і сухого літа.
  • Якщо на тополі з’явився пух, то літо в цьому році буде дуже раннім.
  • Слива зацвіла – час сіяти цибулю і моркву на городі.
  • Якщо йде дощ 25 квітня, то аж до травня погода буде дощовою і похмурою.
  • Теплий і сонячний день 25 квітня вказує на швидке потепління.
  • Кіт ховається в тепле місце – до похолодання в найближчі дні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Давид, Василь, Іван, Ярослав, Ісаак.

Раніше ми розповідали, що прогнозують зірки для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали про те, що показують у кінотеатрах Кривого Рогу,та що в місті планується благодійний концерт на підтримку ЗСУ.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору