Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День проліска, День поезії і творчого мислення: що відзначають 19 квітня у світі, які прикмети та заборони

19 квітня, відзначають День проліска, День поезії і творчого мислення. У церковному календарі відзначають свято на честь мучеників Єремія і Архілея, а також Константинопольського архієпископа Євтихія. У народі відоме під назвою Євтихій тихий і Ярема пролітний.

Інформатор розповість, які існують традиції та що не можна робити цього дня.

День проліска

Проліски – особливо ніжні ранні весняні квіти, які є вісниками тепла і пробудження природи. В Україні перші проліски з’являються в березні, а ось у Великій Британії, яка є країною походження свята, в квітні.

Тому від 1984 року 19 квітня святкують милу подію, яка допомагає підняти настрій. Серед жителів Туманного Альбіону проліски вважаються захисниками від злих духів, тому їх здавна висаджують біля будинків.

День поезії і творчого мислення

Люди з творчим мисленням здатні приймати нетипові рішення, вони бачать явища і предмети під зовсім іншим кутом, адже сприймають світ за допомогою своєї уяви.

Без високого інтелекту, власного досвіду та відкритості новим знанням творче мислення практично неможливе.

Євтихій тихий і Ярема пролітний

Святий Євтихій за життя був дуже талановитим цілителем, тому хворі люди в день його пам’яті читають молитви про здоров’я для себе і для близьких. Також дата вважається дуже вдалою для будь-якого лікування і медичних процедур.

Дуже вдалою прикметою в день Євтихія вважалася відсутність вітру. Якщо день був тихим і безвітряним, то селяни приступали до посівів овочів і зернових культур. Якщо ж дув сильний вітер, то посіви відкладали, оскільки боялися, що вітер роздує все насіння.

У день Євтихія наші предки шанували горох як одну з найважливіших овочевих культур і символ родючості. Горох часто зустрічається в українській народній творчості. Наприклад, ця культура зустрічається в імені персонажа української народної казки “Котигорошко”.

19 квітня готували гороховий суп і горохову кашу. Також в цей день готували страву української кухні – горохові січеники. З десертів випікали горохове печиво.

Ще однією шанованою рослиною 19 квітня є береза. У день Євтихія збирають березовий сік, а з сережок берези готують цілюще зілля.

Що не можна робити 

У цей день не можна обрізати коріння рослин і гілки дерев, а також не можна пересаджувати будь-які культури. Рослини в цю дату дуже вразливі і важко переносять такі процедури.

Вагітним жінкам не можна в цю дату ходити з розпущеним волоссям, інакше можуть бути проблеми зі здоров’ям.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато павутини в повітрі – до дощового літа.
  • Туман в цей день віщує сухий квітень.
  • Якщо у берези багато виділяється багато соку, то скоро настане потепління.
  • Червоні хмари ввечері віщують сильний вітер.
  • Ворони риються в землі – до теплої, але дощової погоди.
  • Якщо на березі розпустилися листя, то пора садити картоплю.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Ярема, Григорій, Мефодій, Павло.

Інформатор раніше писав, про гороскоп на сьогодні. Також писали, що у Дніпропетровській області росте сторічна верба з цікавою “фігурою” та про сонячне затемнення, яке буде 20 квітня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору