Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Щоб влаштуватися на роботу або одружитися чоловікам обов‘язково треба показати військовий квиток

Військовий квіток – це другий за значимістю документ чоловіка. У воєнний час він інколи стає навіть першим. У цей період у державних інстанціях, лікарнях, при працевлаштуванні у чоловіків обов’язково вимагають пред’явити військовий квіток. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна начальника сектору комплектування Київського міського центру ТЦК та СП полковника Олександра Коновалова, приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і з приводу перетину державного кордону є обов’язкова вимога наявності військово-облікового документа.

Військово-облікові документи передбачено для трьох категорій громадян. а саме

  • для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення;
  • для резервістів – військовий квиток.

Установи як приватні, так і державні, які беруть нових працівників на роботу, зобов’язані перевіряти всі документи про військовий облік. Інакше їм загрожує штраф. Річ у тому, що державні органи, підприємства, установи та організації, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я ведуть персональний облік призовників та військовозобов’язаних за місцем їхньої роботи чи навчання.

“Роботодавець перед тим, як прийняти на роботу працівника, відповідно до положення, що набрало законної сили, зобов’язаний перевірити, чи знаходиться кандидат на ту, чи іншу посаду на військовому обліку, де саме, і чи є дані актуальними. Тобто, якщо кандидат на посаду не дає інформацію про свій військовий облік, роботодавець не має права прийняти такого працівника на роботу, оскільки прийом на роботу суперечитиме постанові Кабміну”, – пояснив Коновалов.

Крім того, в постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 “Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” прописано, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, заклади освіти, заклади охорони здоров’я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис при прийнятті на роботу (навчання). А також протягом 7 днів після прийняття на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання вони повинні повідомити ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів. За порушення – адміністративна відповідальність, яка карається штрафом від 3 400 до 5 100 гривень. Також військовий квиток необхідний у центрі зайнятості — без нього не нададуть статус безробітного людині, яка підпадає під мобілізацію і при цьому не має військово-облікового документа.

Особливо варто сказати про одруження. Людина подає до відділу державної реєстрації актів цивільних актів документи. РАЦС подає до районного ТЦК інформацію, що зареєстровано шлюб чи розлучення. Там є відмітка про наявність військово-облікового документа. А якщо цього документа немає, то все одно заяву у громадянина до РАЦСу приймають”, – зазначив Коновалов.

Також він стверджує, що “жодних обмежень щодо лікування військовозобов’язаного у закладах здоров’я в чинному законодавстві не існує”. Проте є деякі нюанси.

Під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але це не означає, що, коли людина потребує термінової допомоги, лікарі цікавитимуться, чи стоїть вона на обліку у військкоматі. Вони насамперед надають необхідну медичну допомогу”, – пояснила директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко.

Вона додала, що якщо йдеться про планову допомогу (довготривале лікування, запланована операція), то у пацієнта запитають про наявність військово-облікових документів. Якщо пацієнт відмовиться пред’явити такий документ, то медики відправлять його спочатку до військкомату.

Коли працівникам надходить інформація про ДТП з потерпілим, інсульт, інфаркт, отруєння, серйозні травми, то вони виїжджають на виклики й перед ними стоїть мета — врятувати життя людини. Навіть, коли людина отямилася після операції, у неї не питають про наявність військового квитка, а продовжують надавати медичну допомогу. Я ще не чула від наших пацієнтів, щоб медики дали померти комусь, якщо немає військового квитка”, – додала Ярмоленко.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні з’явилися повістки нового зразка та про те, що чекає на військовозобов’язаних чоловіків, які не прибули у військкомат за повісткою.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору