Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

До святкового столу: готуємо полядвицю з пряними травами та часником

Триває Світлий тиждень. Люди ходять у гості один до одного, вітаючи з Великоднем. А гостей заведено приймати гідно. Саме у таких випадках українці готували полядвицю.

Як повідомляє Інформатор, слово «полядвиця» позначає особливу частину туші тварини. Її вирізають від стегнової кістки таким чином, щоб не пошкодити м’язи шинки. В якості основної сировини може використовуватися свинина, яловичина та навіть конина.

Традиційно наші предки готували полядвицю декілька місяців. М’ясо підготовлювали під час осіннього забою, маринували особливим чином і пров’ялювали в ящиках аж до весни. У сучасних господинь немає стільки часу, тому ми пропонуємо дещо спрощений, але не менш смачний варіант цієї страви.

Полядвиця, запечена з пряними травами та часником.

Продукти

  • 1,5 кг свиної вирізки (полядвиці):
  • 25 мл олії
  • 50 мл соєвого соусу
  • 4 зубочки часнику
  • 1 ч.л. чорного перцю
  • 2 ст.л. зернистої гірчиці 
  • 1 ч.л. солі (опціонально)
  • 2-3 цибулини
  • 200-250 мл бульйону (або води)

Приготування

  1. Шматок м’яса промити, просушити паперовою серветкою, ретельно натерти сіллю з усіх боків. З’єднати решту складників (крім цибулі та бульйону) для маринаду. Перекласти м’ясо в форму та рівномірно полити маринадом, перевертаючи кілька разів. Залишити в холодильнику мін. на 4-5 год, можна на ніч, або якщо дуже спішите, на 1-2 год при кімнатній температурі. Щоб свинина рівномірно пропеклася (особливо важливо, якщо це лопатка чи шинка, з якої видалена кістка і м’ясо не тримає форми), обв’язати кулінарною ниткою 
  2. За  1-2 години до початку запікання (в залежності від величини шматка) м’ясо вийняти з холодильника та залишити при кімнатній температурі (щоб не травмувати м’язові волокна різкою зміною температури). За 30 хв до початку запікання духовку розігріти до 220 градусів.
  3. Цибулю почистити, кожну розрізати на 6-8 частин та викласти нею дно форми для запікання. М’ясо викласти поверх цибулі, влити бульйон та рештки маринаду.
  4. Запікати м’ясо 20-25 хв при 220 градусів, в разі необхідності повернувши для рівномірного утворення скоринки по боках. Коли м’ясо гарно зарум’яниться, зменшити температуру до 180 градусів та запікати до готовності (близько 40 хв). При проколюванні повинен витікати прозорий сік. 
  5. Готове м’ясо вийняти з духовки, перекласти на решітку або дерев’яну дошку та залишити на 15-20 при кімнатній температурі. Тим часом пательню з рештками соусу поставити на вогонь та уварити до бажаної густини. Щоб зробити соус більш кремовим, зняти пательню з вогню та додавати по шматочку охолодженого вершкового масла, помішуючи за кожним разом.
  6. Подавати з улюбленим гарніром чи салатом.

Раніше Інформатор писав про те, як приготувати святковий рулет з начинкою та про те, як приготувати “чорну ікру” з доступних продуктів.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору