Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

До великоднього столу: готуємо закарпатську шпундру

До Великодня залишився тиждень. І хоча попереду найсуворіший тиждень Великого посту, хазяйки вже зараз думають, що приготувати на святковий стіл. Зазвичай хочеться чогось м’ясного, традиційно українського, але незвичного. Саме цим вимогам відповідає шпундра.

Як повідомляє Інформатор, шпундра – традиційна українська страва зі свинини та буряків. Вона згадується навіть в знаменитій “Енеїді” Івана Котляревського. Зараз її частіше зустрінеш на Закарпатті, де шпундра набула особливої популярности.

Ми пропонуємо рецепт шпундри закрпатської

Продукти

  • буряк столовий (коренеплоди)…….. 250 гр.
  • буряковий квас………………………….300 мл.
  • м’ясо (свинина)…………………….500 гр.
  • цибуля ріпчаста……………………80 гр.
  • олія рослинна (соняшникова) або сало …………………50 мл
  • часник……………………..3 зубчики
  • цукор……………………1 ч.л. (5 гр.)
  • зелень (петрушка, кріп)……..до смаку
  • перець чорний мелений………до смаку с
  • сіль………….до смаку

Приготування

М’ясо тримаємо під струменем проточної холодної води 1 хв., очищуємо від плівок, нарізуємо порційними шматочками, солимо та перчимо за смаком. Додаємо товчений часник, подрібнені цибулю та зелень, вимішуємо і настоюємо близько 1 години.

Буряки подрібнюємо дуже дрібно або натираємо на крупній тертці.

У високій сковорідці розігріваємо олію або рослинний жир та підсмажуємо шматочки м’яса до золотистого кольору.

Додаємо до м’яса буряки та цукор, дві хвилини вимішуємо, вливаємо квас та тушкуємо ~30 хв. до готовності

Подаємо гарячою як першу страву з буряковою юшкою, яка утворилася під час приготування, або як другу страву з гарніром. 

Раніше Інформатор писав про те, як приготувати сирну паску з мармеладом та веганську паску.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору