Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

6 квітня – Всесвітній день настільного тенісу: що відзначають у світі, традиції, прикмети та заборони

6 квітня, відзначають Всесвітній день настільного тенісу, Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку. У церковному календарі відзначають свято на честь святителя Артемія Солунського і преподобного Захарія Постника. У народі відоме під назвами Артемон, Артемій, переддень Благовіщення.

Інформатор розповість, що не можна робити цього дня.

Всесвітній день настільного тенісу

Подію створила Міжнародна федерація настільного тенісу в 2015 році. Тоді цей день спільно відзначили понад 50 країн. Дата святкування обрана на честь Дня спорту на благо розвитку й миру.

До речі, до 1936 року настільний теніс називався пінг-понгом. В 1988 році настільний теніс набув статусу олімпійського виду спорту. Популярність настільного тенісу пояснюється його доступністю, адже він не потребує особливої спортивної підготовки та не є дуже виснажливим у порівнянні з іншими видами спорту. Батьківщиною спортивної гри вважають Англію.

Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку

Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку – це свято, якому ще немає 10 років, проте воно активно відзначається світовою спільнотою. Для цієї знаменної події була обрана дата 6 квітня. Свято було запроваджене представниками ООН з метою звернути увагу людства на важливість спорту та спортивних змагань для розвитку людства та створення мирних відносин. Спортивна активність – це запорука здоров’я та добробуту, а об’єднання різних націй навколо спортивних подій сприяє миру на нашій планеті.

Переддень Благовіщення

З 6 квітня починає зацвітати яблуня, а на вербі з’являються перші “котики”. У давні часи до дня Артемія танув весь сніг, і санний шлях ставав не проїзним. Сани в цей день ховали на горище до наступної зими.

Наші предки присвячували дату 6 квітні прибиранню в будинку. Цього дня мили вікна та дзеркала, прали скатертини та постільну білизну, вибивали килими та матраци. Вимиті лавки жінки натирали ялівцем, який вважався потужним оберегом від злих сил.

6 квітня розпалювали вогонь у печі або на вулиці. Вірили, що полум’я від багаття допоможе прискорити настання весни і теплої погоди. Такий вогонь можна було гасити піском або почекати, поки він сам згасне, але не можна було заливати водою.

Також з 6 квітня починають висаджувати ранні овочі та зелень на городі. Наші предки для підвищення врожайності і поліпшення імунітету овочів виносили насіння на ніч на вулицю. Вважалося, що так насіння отримає хороше загартування і не будуть боятися морозів.

Що не можна робити 

У цей день не можна гасити багаття водою. Це вважається неповажним ставленням до вогню.

Не можна їсти м’ясо, молочні продукти, яйця і рибу в цей день, оскільки ще триває Великий піст 2023.

У день Артемія не можна рахувати і перераховувати гроші, інакше фінансовий стан значно погіршиться.

Також 6 квітня не можна ходити в гості і кликати гостей до себе.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо вивішений на ніч на вулиці рушник висох вранцуі, то рік буде врожайним, а якщо залишився мокрим, то рожай буде бідним.
  • Мороз на Артемія обіцяє хороший урожай зерна.
  • Дощ на Захарія віщує хороший приплід у худоби.
  • Роса вранці – до хорошого врожаю проса і кукурудзи в цьому році.
  • Сині хмари 6 квітня – до теплої, але мокрої погоди.
  • Якщо ніч з 5 на 6 квітня тепла, то навесні буде гарна погода.
  • Якщо до цієї дати зацвіла яблуня, то морозів більше не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Артем, Захар, Петро, Яків, Стефан, Мартин, Парфен, Степан.

Раніше ми розповідали, що 6 квітня у Центрально-Міському районі буде масштабне відключення води. Писали, що криворізька команда «Нескорених» готується до відбору «Invictus Games» та про гороскоп на 6 квітня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору