Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 березня – День олівця: народні звичаї і прикмети погоди, що не можна робити

30 березня, відзначають День олівця, Всесвітній день біполярного розладу. У церковному календарі відзначають свято на честь преподобного Олексія. У народі відоме під назвами Олексій Теплий, Олексій Божа людина.

Інформатор розповість що не можна робити та які народні звичаї існують цього дня.

День олівця

День олівця заведено відзначати щорічно 30 березня. Саме це число у 1889 році вважалося днем народження писемного інструменту. Слово «олівець» походить від старої назви свинцю – «олово». Саме з цього матеріалу було виготовлено перший письмовий інструмент. Свинець був не надто зручним, бо залишав блідий слід на папері. Тоді було вирішено використовувати у письмовій справі графіт, який малював виразніше та відразу впадав у око.

Коли англійці почали добувати із власних родовищ графіт, епоха свинцевих олівців пішла на спад. Однак винахідники не зупинилися на цьому, й уже у XIX столітті було створено цілий завод з виробництва олівців, засновником якого став Йозеф Гартмут.

Всесвітній день біполярного розладу

Всесвітній День біполярного розладу, що відзначається щорічно 30 березня, був започаткований за ініціативи Міжнародної спільноти біполярних розладів. Метою заходів є підвищення рівня обізнаності населення про людей, які мають розлади біполярного спектра. Завдяки міжнародному об’єднанню подія дає змогу створити платформу для глобальної освіти з питань біполярності та відкритого діалогу між людьми. День біполярного розладу допомагає людям знайти спільну мову та дає доступ до інформації, що може надихнути суспільство до прийняття хвороби.

Біполярний розлад – це не просто різка зміна настрою протягом дня, це доволі серйозна проблема, яка провокує неврівноваженість та агресію людини. Це не є особливістю характеру або вигадкою. Біполярність є наслідком збоїв у роботі нейромедіаторів мозку. Хворобу неможливо подолати вольовими зусиллями. Допоможуть лише досвідчені спеціалісти та підтримка оточення.

Олексій Теплий

У давні часи, коли зими були затяжними, тільки до 30 березня сніговий покрив нарешті починав танути. За це сьогоднішню дату назвали Олексій Теплий.

Наші предки говорили, що саме в день Олексія широко розливаються озера і річки. Через повсюдні повені дороги ставали не проїзними, тому 30 березня нікуди не виходили з дому. З давніх-давен день вважається невдалим для будь-яких поїздок і подорожей.

В Олексіїв день наші предки доглядали за возом, оглядали голоблі і колеса, лагодили зламані елементи. Також з цього дня мололи частину зерна на борошно. Селяни намагалися розрахувати, скільки зерна можна виділити для перемолу, а скільки потрібно залишити для посіву.

30 березня здавна вважається вдалим днем для творчості і хобі, а також всього, що пов’язано з музикою.

Що не можна робити 

У цей день не варто їхати в подорож або в далеку дорогу. Вважається, що в дорозі в цей день може трапитися біда або людина може дізнатися погану новину в дорозі. Якщо ж все ж потрібно кудись поїхати, то потрібно взяти з собою в дорогу ікону.

В Олексіїв день не можна розпалювати багаття і топити піч. Наші предки говорили, що хто буде палити вогонь сьогодні, того вразить грім.

У ніч з 29 на 30 березня може приснитися віщий сон. Якщо хочете, щоб він збувся – не можна його нікому розповідати.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо з берези вдалося зібрати багато соку, то вже можна сіяти зелень і садити цибулю на городі.
  • Дощ або сніг в цей день віщують хороший урожай овочів і фруктів. А якщо сухо, то урожай буде небагатим, проте вродить багато грибів і ягід.
  • Якщо в день Олексія тепло, то вся весна буде теплою.
  • На горісі з’явилися сережки – більше морозів цієї весни не буде.
  • Якщо журавлі прилетіли з зимівлі, то вже скоро остаточно потеплішає.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Олексій, Віктор, Гаврило, Макар, Павло, Ірина.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 30 березня для всіх знаків зодіаку. Писали, що у Кривому Розі в центрі міста зробили “смітник” та якою буде погода у Кривому Розі 30 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору