Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У який день у 2023 році відзначають Гробки, та як поминати родичів

Гробки, Проводки, Радониця – це все назва одного церковного свята. В цей день поминають родичів, які відійшли у вічність. Його дата кожного року відзначається по-різному та залежить від дати Великодня.

Як повідомляє Інформатор, Родоницю чи Гробки відзначають на 9-ий день після Великодня. У 2023 році це буде у вівторок 25 квітня.

Перш ніж іти на могили родичів, віряни йдуть до церкви та моляться там за упокій близьких, які відійшли.

Згідно з християнськими традиціями категорично не можна влаштовувати на могилах пишні трапези з алкоголем, голосно кричати, тим більш співати (навіть пісні, які любив покійний). Це місце, на якому треба помолитися за спокій души померлого, пригадати його, пом’янути добрим словом. А поминальний обід, якщо вже так хочеться, влаштувати дома.

Не можна прикрашати могили пластиковими вінками та квітами, адже це шкодить природі. Краще принести квіти живі, а ще краще висадити їх у землю заздалегідь. А ще вітаються лампадки та свічки, які треба запалити на могили. Існує повір’я, що той час, коли горить полум’я, душа приходить до рідних й розмовляє із ними.

Що ж до їжі, то нехай це будуть крашені яйця та паски. Але додому після кладовища їх приносити не можна. Таке частування віддають жебракам.

Раніше Інформатор писав про те, які свята найбільш популярні серед українців, та про те, що думають українці з приводу дати святкування Різдва.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору