Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Кривому Розі з рахунку пенсіонерки у ПриватБанку вкрали 12 тисяч гривень, поки жінка була у Києві

В середині липня 2017 року жінка спокійно займалася своїми справами у Києві, коли на її телефон «посипалися» повідомлення від ПриватБанку. З останнього вона дізналася, що саме в цей момент вона нібито зняла у банкоматі Кривого Рогу 12 тисяч гривень. Кредитку на ім’я жінки випустили в одному з відділень ПриватБанку Києва після чого – через 12 хвилин гроші з неї зняли у Кривому Розі. Загалом злодії поцупили майже 37 тисяч гривень.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Виявилося, що поки жінка ні про що не здогадувалася, на її ім’я випустили кредитку у київському відділенні ПриватБанку по вул. Січовик Стрільців, 103. Єдине що, «ця картка не ідентифікована, так як відсутня фотографія» власниці.

Але це не завадило комусь кожні 3-4 хвилини збільшувати кредитний ліміт по картці. Цей «добродій» робив це чотири рази: до 12 318,11 гривні, до 15 500 гривень, 20 500 гривень та 25 000 гривень. Як потім стало відомо, для цього використовували не фінансовий телефон жінки, а який сторонній номер.

Через 12 хвилин, коли ліміт дійшов до 25 тисяч гривень, якийсь чоловік підійшов до банкомата у Кривому Розі по вул. Косіора, 33б. Він мав намір зняти з цієї кредитки 12 тисяч гривень. Коли це вдалося, то жінка отримала повідомлення, з якого все й почалося. Але фото цього чоловіка з камер спостереження ні про що їй не сказало.

Не втрачаючи часу, через пів години після візиту до банкомата, злодій пішов до криворізького філіалу магазину «Фокстрот» купив там щось на майже 25 тисяч гривень в оплату частинами. Саме в цей час постраждала знаходилась у київському відділенні ПриватБанку по проспекту Науки, 4/2 та намагалася заблокувати рахунки.

Вже у поліції жінка повідомила про викрадення загалом 37 тисяч гривень. За її заявою відкрили кримінальне провадження №12017110040002009 за фактом шахрайства та визнали її потерпілою.

Що було у суді

Жінка просила скасувати випуск кредитки, нарахування коштів на неї та процентів. Вже після того, як справа потрапила до суду, їй стали дзвонити колектори та погрожувати забрати майно. Тому «за розголошення банківської таємниці та передачу персональних даних» постраждала хотіла, щоб ПриватБанк заплатив їй півмільйона гривень. Ще півмільйона вона хотіла отримати як відшкодування моральної шкоди, «завданої здоров`ю та бездоганній репутації».

Жінка заявила, що ПриватБанк випустив на її ім`я без її відома кредитну картку, «декілька разів збільшував грошові ліміти, проводив операції з невідомою особою з невідомого номера телефону».

При цьому клієнтка не зверталась до банку із заявкою на реєстрацію у Приват 24, оскільки не користувалася інтернетом.

«(Жінка) є пенсіонером, ветераном праці, учасником бойових дій в Афганістані, має державні нагороди, є чесною та порядною людиною. Через вказану ситуацію зазнає душевних страждань, втратила сон і спокій, значно погіршився стан здоров`я», – йдеться у рішення з сайту судового реєстру.

На це у Приватбанку відповіли, що службове розслідування не виявило порушень з боку своїх працівників. Тому там дійшли висновку, що це жінка сама передала шахраям інформацію про свої рахунки.

Що вирішив суд

Суддя визнав, що після зняття готівки у криворізькому банкоматі, злодій поповнив кредитку на 2500 гривень. Це знадобилося для першого внеску по оплаті частинами за товар, якій він того ж дня купив у магазині електроніки.

Для того, щоб повернути гроші ПриватБанк подав позов до суду. У травні 2021 року суддя Шевченківського райсуду Києва Наталія Притула вирішила, що жінка не отримувала гроші по цій кредитці, тому банку у поверненні коштів відмовила. Правильність цього рішенні підтвердив у листопаді 2021 року Київський апеляційний суд.

Вже новий суддя погодився, що раз жінка кредитної картки не отримувала, то вона не була стороною кредитного договору. Таким чином, заборгованості за карткою у неї немає. А як можна скасувати те, чого не існує? Тому у березні 2023 року суддя Ірпінського міського суду Київської області Леонід Мерзлий вирішив, що скасовувати нічого та мільйон від ПриватБанку жінка не отримає.

Раніше Інформатор повідомляв про те, що ПриватБанк змінив правила використання кредитних коштів. Також ми писали про шахрайську схему з картками ПриватБанку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору