Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Криворіжці зможуть побачити парад планет: коли дивитися і як він буде виглядати

Не пропустіть парад планети, який відбудеться наприкінці березня. У ніч з 25 на 30 березня Юпітер, Меркурій, Венера, Уран і Марс мають вирівнятися в дугу поруч із Місяцем. Однак після 28-го Юпітер може зануритися в захід і загубитися в сонячному світлі, тому постарайтеся побачити цю відносно рідкісну космічну подію до того часу.

Якщо ви хочете помітити всі п’ять планет за одну ніч, ключовими є вибір часу, темне небо та чіткий вид на горизонт, – радить Інформатор.

Як налаштуватися на планетарний парад:

Можливо, ви можете побачити деякі з цих планет з міста. Венеру буде найлегше помітити неозброєним оком, оскільки це третій за яскравістю об’єкт на небі після Сонця та Місяця.

Однак деякі інші планети, наприклад Уран і Меркурій, може бути важче побачити. Дайте собі найкращі шанси, відправившись подалі від міських вогнів, у місце з темним небом, до заходу сонця. Обов’язково подивіться погоду та заплануйте безхмарний вечір.

Встановіть місце з чітким, безперешкодним видом на західний горизонт – жодні гори чи будівлі не закривають захід сонця! Щоб помітити Юпітер і Меркурій, вам потрібно буде вдивитися низько в горизонт.

Хоча більшість планет має бути видно неозброєним оком, вам, ймовірно, знадобиться бінокль або навіть телескоп, щоб побачити Уран і побачити повну ходу з п’яти планет.

Чого чекати в години після заходу сонця

Незабаром після того, як Сонце опуститься за горизонт, подивіться на захід. Низько в небі, де щойно зайшло Сонце, Юпітер і Меркурій з’являться поруч.

Через зменшення сонячного світла їх важко побачити неозброєним оком. Отже, якщо ви не можете їх помітити спочатку, спробуйте бінокль. Просто переконайтеся, що Сонце знаходиться за горизонтом, щоб ви потенційно не пошкодили свої очі, дивлячись на нього в бінокль.

Дует можна буде побачити лише менше години після заходу сонця. Після цього вони опустяться за горизонт і ви не зможете їх побачити.

Тепер настав час помилуватися Венерою – найяскравішим зіркоподібним об’єктом на нічному небі, що стоїть над Юпітером – і пошукати Уран у бінокль.

Уран буде вище і ліворуч від Венери, дуже близько. Ви зможете побачити слабшу планету найкраще після того, як все сонячне світло зникне з неба, забравши з собою Юпітер і Меркурій. У вас буде година або дві, щоб шукати його, перш ніж цей дует теж зайде за горизонт.

З іншого боку, у вас буде достатньо часу, щоб перевірити червону планету Марс. Він буде виглядати яскраво-червоним і високо на південному заході неба, над півмісяцем і трохи ліворуч від нього з 25 по 27 березня, а потім під Місяцем 28 березня і далі.

Раніше ми розповідали, що Україна переходить на літній час. Писали, що Кремль відмовляється від наступу і налаштовується на тривалу боротьбу в обороні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору