Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

24 березня – День майстра манікюру: яке народне свято, що не можна робити, які традиції та заборони

24 березня, відзначають День майстра манікюру, Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, Міжнародний день боротьби з депресією. У церковному календарі вшановують святих Софронія і Антипа. У народі відоме свято під назвами Зозулин день, Антип-зубник, Софрон.

Інформатор розповість прикмети погоди та традиції цього дня.

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз

24 березня кожного року світ відзначає важливу подію – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я в 1993 році. Дата святкування обрана на честь дня відкриття туберкульозної бацили німецьким біологом Робертом Кохом у 1882 році.

Туберкульозом називають хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікробактерія туберкульозу (паличка Коха), яка розповсюджується повітряно-крапельним шляхом та, рідше, контактно-побутовим. Збудник відзначається стійкістю та можливістю довгого перебування в організмі в очікуванні сприятливих умов (неякісне харчування, перенесення тяжких хвороб, поганий сон, стрес, антисанітарія, куріння, алкоголізм тощо).

Міжнародний день боротьби з депресією

Щороку, 24 березня у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з депресією. Засновники цього свята ставили за мету привернути увагу світової спільноти до проблем такого душевного захворювання як депресія.

В цей день добровольці проводять просвітницькі заходи, аби наголосити на основних проблемах, з якими стикаються люди, що страждають на депресію, та на шляхах їх розв’язання.

Депресія – це психологічний розлад, який характеризується тривалим (понад 2 тижні) пригніченим станом, втратою інтересу до повсякденних справ та справ, які раніше виконувались із задоволенням. Від цієї хвороби не застрахована жодна людина, проте чоловіки страждають на неї частіше, аніж жінки.

Багатьох людей цікавить відповідь на питання: чому виникає депресія? Проте визначити одну конкретну причину цього захворювання неможливо. Адже воно є наслідком складних переплетень фізичних, психологічних та соціальних факторів.

Дуже часто передумовою розвитку депресії можуть стати критичні події у житті, такі як втрата близької людини, стресова ситуація, травмована психіка. Своєю чергою депресія призводить до погіршення стресостійкості, нормального функціонування та ще більше погіршує життєву ситуацію, що ще більше посилює депресивний стан хворого. Таким чином людина потрапляє до замкнутого кола, вибратися з якого самостійно неможливо.

До симптомів депресії можна віднести пригнічені почуття, відсутність щастя та радості, зниження фізичних можливостей, зменшення енергії, відчуття тривоги, порушення сну, погіршення концентрації уваги, проблеми з самооцінкою, почуття відчаю, суїцидальне мислення. Депресія має різні ступені розвитку: легка, середня та важка. Дуже важливо виявити депресивний стан на початкових стадіях, оскільки тоді видужати набагато легше.

Зозулин день

У Київській Русі вважалося, що до цього дня прилітають із зимівлі чибіси і зяблики, а зозуля починає співати. Також в цей день, за старими повір’ями, починається рух соку в березі.

За давньою прикметою, якщо в цей день людина почула спів зозулі, то потрібно дзвякнути грошима в кишені. Тоді у людини весь рік буде багато грошей. Жінкам при співі зозулі рекомендується поплакати – тоді весь рік сліз не буде. Також дуже хорошою прикметою вважалося, якщо на будинок або на сарай сядуть ластівки, журавлі або сойки. А ось побачити на даху ворона було поганим знаменням.

Святий Антип в Київській Русі вважався цілителем зубного болю. Йому молилися для того, щоб вилікувати хвороби ясен і зубів.

Дата 24 березня здавна вважається дуже вдалою для шлюбу і для будь-яких романтичних справ. У давні часи знахарі зводили чоловіків і жінок в цей день. В цілому дата підходить для признання в коханні.

Також 24 березня – вкрай вдалий день для робіт на городі і в саду. Вже можна приступати до перекопування ділянки, внесення добрив і перших посадок.

Що не можна робити 

Не можна їсти м’ясо, молочні продукти, рибу і яйця в цю дату, оскільки триває Великий піст 2023.

У цей день не варто давати обіцянок і клятв, інакше нічого не збудеться.

Не можна сваритися з батьками, інакше посварилися надовго. Також невістці не можна лаятися зі свекрухою, щоб не зруйнувати відносини повністю.

За давніми повір’ями, в цей день не можна залишати друзів або родичів доглядати за малюком, інакше дитина виросте примхливою і неслухняною.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо прилетіли зозулі, але листя на деревах ще не розпустилося – рік буде неврожайним.
  • Якщо розпустилося листя на вербі, то вже можна садити цибулю, часник і зелень.
  • Качки купаються в озері або річці – скоро потеплішає.
  • Північний вітер дме – до дощового червня.
  • Ворони сидять на землі – до похолодання, на гілках – до тепла.
  • Якщо вже з’явилися комахи і павуки, то морозів більше не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Катерина, Антип, Симон, Василь, Євфимій, Патрикій, Софроній.

Раніше ми розповідали, представники УПЦ МП виїжджають з Києво-Печерської лаври. Писали, що росіяни атакували Кривий Ріг. Є влучання та скільки безпілотників атакували Кривий Ріг.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору