Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

“Робили” зі здорових чоловіків інвалідів: у Дніпропетровській області затримали злочинну групу

СБУ у Дніпрі заблокувала масштабний канал виїзду за кордон ухилянтів від мобілізації. Троє місцевих мешканців підробляли медичні діагнози і готували повний пакет документів «під ключ», який давав змогу ухилятися від мобілізації. Вартість таких «послуг» становила близько 8 тисяч доларів.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на СБУ, кожен з учасників каналу відповідав за свій напрямок у «бізнесі»: один був менеджером і підбирав клієнтуру, другий – займався підготовкою медичної документації з неіснуючими діагнозами, а третій «курував» питання проходження документів в центрах комплектування та соціальної підтримки.

На підставі «липових» медичних висновків про тяжкі захворювання клієнтури, виносились рішення щодо непридатності останніх до воєнної служби. Маючи на руках медичний висновок та штамп у військовому квитку, здорові чоловіки-«інваліди» отримували право виїжджали до інших країн.

Зловмисники постійно використовували заходи конспірації: потенційні клієнти підбирались виключно через особисте оточення, а отримання грошей здійснювалось переважно «з рук в руки», що дуже ускладнювало викриття шахраїв.

Під час затримання членів угрупування, двоє зі зловмисників намагалися втекти і сховатися від правоохоронців на території інших областей країни, проте, їх місцезнаходження одразу встановили та затримали їх.

Під час обшуків за місцями проживань фігурантів у Дніпропетровській, Вінницькій та Львівській областях правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку і мобільні телефони, які використовувались у протиправній діяльності, а також готівку у сумі майже 800 тисяч гривень.

Наразі трьом організаторам каналу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Судом їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Підробне посвідчення

Вилучена зброя

 

Раніше Інформатор публікував звернення голови ДніпрОВА до можливих ухилянтів. Також ми писали, що в Україні трансгендери звільнені від служби в ЗСУ та можуть виїжджати за кордон.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору