Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

22 березня – День 40 святих: історія, прикмети та заборони свята

22 березня, відзначають День таксиста, Всесвітній день водних ресурсів, Міжнародний день тюленя. У церковному календарі  вшановують пам’ять сорока мучеників, які померли за Христа в Малій Азії. У народі відоме під назвами Со́рок Соро́к, зустріч весни, Сорок мучеників.

Інформатор розповість які заборони існують цього дня.

День таксиста

Дата святкування обрана на честь початку роботи у Лондоні кебів (екіпаж для перевезення пасажирів з лічильником) у 1907 році. Історія розповідає, що ще за часів Римської імперії існували колісниці, вартість проїзду в котрих за кількістю обертів колеса визначали камінці.

Праця таксиста відповідальна та нелегка: для роботи необхідно гарно орієнтуватись містом, бути професійним водієм, знаходити спільну мову з людьми, швидко й легко виходити зі складних ситуацій, вміти ремонтувати автомобіль, працювати в будь-яку погоду та в будь-який час тощо.

Всесвітній день водних ресурсів

Землю часто називають «блакитною планетою», маючи на увазі її величезні водні простори. Однак 97% з них — це морська вода,  непридатна для вживання людьми. Хоч частка прісної води в порівнянні з солоною є мізерною, саме вона життєво необхідна нам для пиття, приготування їжі, санітарних потреб. Через зростання чисельності населення, розвиток виробництва, зміни клімату спостерігається дефіцит прісної води, і вже чимало людей у світі відчули це на собі.Щоб об’єднати міжнародні зусилля в боротьбі з водною кризою та спонукати населення до більш ефективного використання води,  ООН заснувала Всесвітній день водних ресурсів, який відзначається щороку 22 березня.

Міжнародний день тюленя

Щороку 22 березня відзначається Міжнародний день тюленя, щоб привернути увагу до важливості тюленів та їх ролі в підтримці балансу морських екосистем.

Цей день вперше відзначили у 1982 році. Тюлені є життєво важливим компонентом морських екосистем, відіграючи вирішальну роль у підтримці харчового ланцюга та контролю над іншими видами.

Сорок мучеників

Наші предки в цей день шанували всіх перелітних птахів, особливо жайворонків. Для птахів робили годівниці і наповнювали зерном. Годівниці розвішували в саду, щоб птахи там заселялися. Птахи були хорошими помічниками, оскільки полювали на шкідників саду.

Господині 22 березня випікали обрядові булочки у формі птахів. Булочки-жайворонки символізували прихід весни і приліт птахів. “Тіло” булочок з’їдали самі і давали дітям, а “голову” кришили в корито для домашньої худоби.

Також 22 березня наші предки шанували покійних – ходили на цвинтар і прибиралися на могилах близьких. Жінки молилися сорока мученикам за безпеку чоловіків, які перебувають на війні або на заробітках.

Що не можна робити 

У цей день не можна обрізати гілки дерев, інакше нанесені рани заживуть нескоро.

Також не можна в цей день лаяти домашніх тварин і кричати на них, інакше вони зовсім перестануть слухатися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Відлига в цей день віщує хороший урожай проса в цьому році.
  • Якщо вночі не видно зірок, то скоро похолодає.
  • З кожного кута чути спів птахів – до потепління.
  • Якщо ластівки вже прилетіли до цієї дати, то весна буде теплою, а рік – врожайним.
  • Якщо 22 березня тепло, то в наступні 40 днів буде тепло, і навпаки.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Олександра, Олексій, Опанас, Валерій, Дмитро, Іван, Іраклій, Кирило, Леонтій, Михайло, Наталія, Микола, Петро, Сергій, Тарас.

Раніше ми розповідали, що Кривий Ріг придбає 10 турецьких автобусів Güleryüz Ecoline. Писали, про гороскоп на 22 березня для всіх знаків Зодіаку та що у Кривому Розі ГАЗель зіткнулася з КІА.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

Нагору