Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Більш ніж третина українців не володіють жодною іноземною мовою: опитування

Упродовж грудня 2022 – січня 2023 року Київський Міжнародний інститут соціології проводив Всеукраїнське опитування. Його темою був рівень володіння дорослим населенням України іноземними мовами, а також вивчення стимулів та бар’єрів у вивченні іноземних мов.  Результат виявився не дуже втішним.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на КМІС, в опитуванні, яке проводилося методом он-лайн інтерв’ю, взяли участь 2001 дорослих жителів України віком від 18 років та старші.

Як з’ясувалося, 68% українців мають певні знання принаймні однієї іноземної мови, хоча часто ці знання не є глибокими: зокрема 51% українців зазначили що мають деякі знання англійської мови, але детальніший аналіз показує, що тільки 23% можуть читати, писати та спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях. Взагалі не володіють іноземними мовами на будь-якому рівні майже третина дорослих жителів України – 31.8%.

Натомість понад половини (56%) мають бажання підвищувати свій рівень знання іноземної мови, але 61% стверджують, що в них немає потреби у знанні іноземної мови для професійної діяльності.

Загалом, українців можна поділити на умовні чотири категорії щодо вивчення іноземної мови: 1 – мають бажання і потребу (28%); 2 – мають лише бажання (28%); 3 – не мають бажання, але є потреба (2%) та 4 – не мають ні бажання, ні потреби (42%).

Знання іноземної мови є вищими серед більш молодих, освіченіших та заможніших людей.  Відносно більше поширення володіння іноземними мовами спостерігається у містах з населенням 500 тис. і більше (77%) і столиці – 84%.

Переважна частина респондентів поділяють думку, що вивчати іноземні мови потрібно в молодому віці, зокрема більшість (63%) вважають, що треба починати вчити іноземну мову у віці 5-7 років.

Слід зауважити, що в даному контексті не враховувалась російська мова, лише англійська, польська, турецька, угорська, іспанська, французька та німецька мови.

Раніше Інформатор писав про те, чи готові українці поступитися територіями заради закінчення війни, та про ставлення криворіжців до відключень світла в місті.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору