Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україна вироблятиме ядерне паливо, аби звільнити ринок ЄС від російського – Галущенко

У Міненерго розповіли про плани зайняти ринок ЄС в питанні експорту ядерного палива. Планується, що це допоможе звільнити інші країни від залежності від російського палива. Перші наочні результати програми очікуються уже за три роки.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Про це розповіли в пресслужбі Міністерства енергетики. Загалом, мова йде про масштабне виробництво ядерного палива як для самої України, так і для країн ЄС. Залежність від російського палива в цьому питанні й досі актуальна, і її потрібно подолати якомога швидше.

«На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. Водночас Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Подібну відмову від рф хочуть підтримати щонайменше в Чехії, Словаччині, Фінляндії та Болгарії. Україна планує постачати паливо цим країнам у майбутньому. Робота ведеться у співпраці з американськими партнерами. Усе для того, аби росія остаточно зникла з ринку цивілізованих країн.

Міністерство енергетики зазначає, що в Європі працюють 17 енергоблоків ВВЕР-440, які вимушені користуватися російським паливом. В свою чергу, Україна вже розпочала виробляти складові частини для паливних блоків ВВЕР-1000, а далі в планах виробництво палива для згаданих блоків ВВЕР-440.

Проєктом займається «Енергоатом» разом із компанією із США Westinghouse. Галущенко зазначив, що на виробничій лінії українського підприємства вироблятимуться тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. У 2023 році планується ліцензувати та запустити промислове виробництво хвостовиків, а вже наступного року – запустити промислове виробництво голівок для паливних касет.

Усі ці компоненти будуть використані для виробництва ядерного палива на потреби України на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції. Остаточно зійти на створення власної лінії виробництва ядерного палива планується вже за три роки.

Нагадуємо, про те, що українці пережили блекаути: які нові об’єкти може атакувати росія. Писали, що енергетики відновили енергопостачання Запорізької АЕС.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору