Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Рейдерське захоплення АТ “Криворіжгаз” чи офіційні обшуки СБУ: що відомо

17 березня, детективи БЕБ спільно з оперативниками СБУ локалізували протиправну оборудку регіональних газорозподільчих підприємств з привласнення природного газу, що належить державі. Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі.

Пише Інформатор з посиланням на БЕБ та СБУ.

“17 березня під приводом проведення обшуку за допомогою силовиків НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» завела на підприємство критичної інфраструктури Кривого Рогу менеджерів, які були призначені нелегітимно зміненими членами наглядової ради підприємства. РГК наголошує, що діючі акціонери АТ «Криворіжгаз» не змінились. Вони обрали наглядову раду на зборах акціонерів ще в 2021 році згідно із законом «Про акціонерні товариства». І законно змінити наглядову раду можна лише в той самий спосіб – тобто зборами акціонерів”, – відповіли у АТ “Криворіжгаз”.

Натомість детективи БЕБ та СБУ розслідують злочинну схему маніпуляцій на газорозподільчих підприємствах. Так, під час обшуків в 16 регіональних газових підприємствах та офісах Групи компаній «Регіональна Газова Компанія» задокументовано факт протиправного використання тарифних коштів, передбачених на закупівлю газу для покриття виробничо-технічних втрат. Такими діями державі було

Також інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом.

У подальшому організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів.

Крім того, у тісній координації з «Нафтогаз України», ще у двох областях керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам.

У подальшому, фігуранти провадження намагались компенсувати штучно створені борги за рахунок бюджетних коштів.

В ході проведеного Департаментом аналізу інформації та управління ризикам БЕБ аналітичного дослідження фінансово-господарських взаємовідносин товариств по ланцюгу постачання встановлена сума ймовірного завищення податкового кредиту з ПДВ може становити 281 млн грн. Окрім того аналітики БЕБ встановили, що безтоварні операції проводилися під виглядом закупівлі газу, здійснювалося фінансування інших видів операційної діяльності Групи компаній (надання фінансової допомоги, трейдінгові витрати, виплати дивідендів власникам, тощо).

Обшуки у “Криворіжгазі”

Раніше Інформатор повідомляв про заміну лічильників у Кривому Розі. Також ми писали про підвищення тарифів за комуналку з квітня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору