Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли в Україні у 2023 році перейдуть на літній час: точна дата

Вже не перший рік в Україні точаться суперечки про те, потрібен чи ні перехід на зимовий та літній час. Аргументи висловлюють різні. Але все залишається як є, і у 2023 році годинники все ще доведеться переводити. 

Коли це станеться, розповість Інформатор. 

Виявляється, що хоча Україна живе за єдиним часом для всієї країни, фактично вона розташована у двох часових поясах. Астрономічний полудень в Ужгороді (крайній захід країни) настає о 12 годині 37 хвилин за київським часом. У цей час сонце там знаходиться на півдні. А астрономічний полудень в Краматорську (крайній схід) – об 11 годині 37 хвилин.

На “зимовий” і “літній” час переходять в Україні з 1981 року. Зроблено це для того, щоб ефективніше використовувати світловий день і економити електроенергію.

У 1996 році на законодавчому рівні було вирішено,  що на зимовий час українці будуть переходити в останню неділю жовтня о 04:00 ранку, а на літній час — в останню неділю березня о 03:00 ночі.

Таким чином у 2023 році 26 березня в Україні потрібно буде перевести стрілки годинників на 1 годину вперед.

Сьогодні більшість годинників переходять на літній чи зимовий час автоматично. Виробники встановлюють в електронні пристрої переведення часу за заводськими налаштуваннями. Тому практично всі сучасні прилади самі перейдуть на літній час без допомоги людини.

Проте власники механічних годинників повинні налаштувати новий час власноруч. Адже вони не підключені до Мережі.

Щоби організм легше впорався зі стресом лікарі рекомендують наступне:

  • починати змінювати режим сну за два тижні до 26 березня;
  • прогулянки на свіжому повітрі допоможуть наситити мозок киснем;
  • робити ранкову зарядку, адже вона допоможе прокидатися свіжими та у гарному настрої;
  • на сніданок споживати ситну їжу, щоб запустити організм.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі скоротили комендантську годину та про те, що мешканці Дніпропетровської області можуть побачити унікальне зоряне явище.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору