Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Не забудьте перевести годинники: Україна переходить на зимовий час

В останню неділю жовтня Україна, як і Європейські країни переходить з літнього на зимовий час. І хоча суперечки про доцільність цієї міри точаться вже не перший рік, у 2022 році все залишається без змін.

Як повідомляє Інформатору неділю 30 числа, рівно о 04:00 час переводять на годину назад. Щоб не забути, багато людей роблять це заздалегідь перед тим, як лягти спати.

В Україні переходять на “зимовий” і “літній” час відповідно до постанови уряду, прийнятої в 1996 році. Таке рішення пояснювали тим, що зимовий час допоможе ефективніше використовувати світловий день і економити електроенергію.

Україна живе за єдиним часом для всієї країни, хоча де-факто розташована в двох часових поясах. Астрономічний полудень в Ужгороді (крайній захід країни) настає о 12 годині 37 хвилин за київським часом. У цей час сонце там знаходиться на півдні. А астрономічний полудень в Краматорську (крайній схід) – об 11 годині 37 хвилин.

Тому літній час, на годину вперед сонця, вигідніший жителям сходу України, У них в червні сонце буде сходити не в третій годині ночі, а о четвертій. А заходити – після десятої години вечора. На заході за літнім часом світанок в червні прийде о п’ятій годині ранку, а захід – після дев’ятої години вечора.

Зимовий час, навпаки, кращий жителям заходу України. У грудні в східних регіонах сонце зійде о 7 годині ранку, зайде о 3 годині дня. А на заході країни – о 8 годині ранку і 4 години дня. Що також є компромісом. Якщо залишити в Україні літній час, то ужгородцям в грудні доведеться починати робочий день в темряві! Тому що сонце там в 9 ранку тільки з’явиться з-за обрію.

Скасування переведення годинників в Україні не провели, тому що в Євросоюзі теж не визначилися з цим питанням. Для України дуже важливо синхронізувати час з Європою, так як від цього залежить розклад руху транспорту та інші логістичні питання.

Подібні зміни в часі нерідко викликають стрес в організму, а щоб уникнути його, потрібно дотримуватись кількох простих правил:

  • за тиждень до переведення годинника більше ходіть пішки та дихайте свіжим повітрям;
  • готуйтеся до сну за годину до звичного часу (якщо відразу заснути у такий час не виходить, починайте з 10-15 хвилин і щодня збільшуйте час);
  • менше вживайте жирну їжу і включіть у раціон більше фруктів, овочів, злакових продуктів та каш, пийте більше води;
  • не вантажте організм роботою, більше відпочивайте і дотримуйтесь режиму сну.

Раніше Інформатор писав про те, як виглядає сонячне затемнення над Дніпропетровською областю.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору