Кривий Ріг До сайту

15 березня – Міжнародний день захисту дитинчат тюленів: яке церковне свято, іменини та чого не можна робити

15 березня, відзначають Міжнародний день захисту дитинчат тюленів (більків), День захисту прав споживачів. У церковному календарі  вшановують пам’ять кіпрського святого єпископа Феодота, відомого перекладача і переписувача Біблії. Народне свято відоме під назвами Федот-вітрогін, Феодот весняний.

Реклама

Інформатор розповість про традиції та прикмети цього дня.

Міжнародний день захисту дитинчат тюленів (більків)

Реклама

Подію започаткувала Всесвітня організація захисту тварин. Крім того, завдяки старанням волонтерів та правозахисних організацій у 1986 році в деяких країнах з’явилась заборона на використання хутра більків.

Пізніше, у 2010 році, Євросоюз заборонив торгівлю продукцією з хутра тюленів. Існують країни, в яких продовжують вбивати більків та використовувати їхнє хутро, але світова спільнота не зупиняє боротьбу.

Більками називають дитинчат гренландського тюленя через їх гарну білосніжну шубку. Тваринок масово і жорстоко вбивають заради хутра, що призводить до винищення виду.

Реклама

День захисту прав споживачів

Це права, які належать усім людям, коли вони купують будь-який товар чи замовляють послугу для прямого користування чи володіння, а не для перепродажу чи виробництва.

На жаль, чи не кожен з нас має негативний досвід, коли придбана річ дуже швидко виходить з ладу, а послуга не відповідає очікуванням. Як діяти в такому разі й куди звернутися, відомо не кожному.

Реклама

Виробники чи постачальники товарів чи послуг мають юридичні та моральні зобов’язання перед покупцями, а стежити за їх дотриманням — обов’язок державних органів та організацій, спеціально створених для захисту прав споживачів.

Феодот весняний

Наші предки в цей день чекали відлиги і розливу річок. Такій погоді не раділи, оскільки всі дороги розмивалися і ставали непридатними для їзди. Через це в цей день не вирушали в далеку дорогу і на базар.

Реклама

Дату 15 березня присвячували роботам на городі і в саду. У цей день обрізали і білили дерева в саду, висаджували розсаду і рихлили землю. Жінки присвячували день рукоділлю, а чоловіки заготовляли дрова або полювали.

За давньою традицією обов’язки кожного члена сім’ї залежали від старшинства. Старший син орав землю, батько сіяв, а молодші сини боронили. Жінки збирали бересту і березовий сік.

15 березня для міцного здоров’я потрібно покуштувати кашу з медом. Така страва принесе удачу.

Що не можна робити 

День вважається нещасливим і складним для подорожей і далеких поїздок. Якщо є можливість – краще перенести поїздку на інший день.

15 березня вважається не дуже вдалим днем для торгів і продажів. Не варто здійснювати великі грошові угоди сьогодні.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і теплий полудень в цей день віщує багатий урожай пшениці.
  • Якщо в день Феодота мороз, то дерева зацвітуть пізно.
  • Дятли часто стукають по деревах – до поліпшення погоди.
  • Якщо дме сильний вітер, то залишок березня буде вітряним.
  • Мороз або сніг в цей день означають, що трави і квітів ще довго не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Агафон, Арсеній, Богдан, Євдокія, Микола, Сава, Федот.

Раніше ми писали, про гороскоп на 15 березня для всіх знаків Зодіаку. Писали, що у Кривому Розі почали цвісти шафрани та про те, що якою буде погода у Кривому Розі 15 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок