Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 березня – Міжнародний день захисту дитинчат тюленів: яке церковне свято, іменини та чого не можна робити

15 березня, відзначають Міжнародний день захисту дитинчат тюленів (більків), День захисту прав споживачів. У церковному календарі  вшановують пам’ять кіпрського святого єпископа Феодота, відомого перекладача і переписувача Біблії. Народне свято відоме під назвами Федот-вітрогін, Феодот весняний.

Інформатор розповість про традиції та прикмети цього дня.

Міжнародний день захисту дитинчат тюленів (більків)

Подію започаткувала Всесвітня організація захисту тварин. Крім того, завдяки старанням волонтерів та правозахисних організацій у 1986 році в деяких країнах з’явилась заборона на використання хутра більків.

Пізніше, у 2010 році, Євросоюз заборонив торгівлю продукцією з хутра тюленів. Існують країни, в яких продовжують вбивати більків та використовувати їхнє хутро, але світова спільнота не зупиняє боротьбу.

Більками називають дитинчат гренландського тюленя через їх гарну білосніжну шубку. Тваринок масово і жорстоко вбивають заради хутра, що призводить до винищення виду.

День захисту прав споживачів

Це права, які належать усім людям, коли вони купують будь-який товар чи замовляють послугу для прямого користування чи володіння, а не для перепродажу чи виробництва.

На жаль, чи не кожен з нас має негативний досвід, коли придбана річ дуже швидко виходить з ладу, а послуга не відповідає очікуванням. Як діяти в такому разі й куди звернутися, відомо не кожному.

Виробники чи постачальники товарів чи послуг мають юридичні та моральні зобов’язання перед покупцями, а стежити за їх дотриманням — обов’язок державних органів та організацій, спеціально створених для захисту прав споживачів.

Феодот весняний

Наші предки в цей день чекали відлиги і розливу річок. Такій погоді не раділи, оскільки всі дороги розмивалися і ставали непридатними для їзди. Через це в цей день не вирушали в далеку дорогу і на базар.

Дату 15 березня присвячували роботам на городі і в саду. У цей день обрізали і білили дерева в саду, висаджували розсаду і рихлили землю. Жінки присвячували день рукоділлю, а чоловіки заготовляли дрова або полювали.

За давньою традицією обов’язки кожного члена сім’ї залежали від старшинства. Старший син орав землю, батько сіяв, а молодші сини боронили. Жінки збирали бересту і березовий сік.

15 березня для міцного здоров’я потрібно покуштувати кашу з медом. Така страва принесе удачу.

Що не можна робити 

День вважається нещасливим і складним для подорожей і далеких поїздок. Якщо є можливість – краще перенести поїздку на інший день.

15 березня вважається не дуже вдалим днем для торгів і продажів. Не варто здійснювати великі грошові угоди сьогодні.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і теплий полудень в цей день віщує багатий урожай пшениці.
  • Якщо в день Феодота мороз, то дерева зацвітуть пізно.
  • Дятли часто стукають по деревах – до поліпшення погоди.
  • Якщо дме сильний вітер, то залишок березня буде вітряним.
  • Мороз або сніг в цей день означають, що трави і квітів ще довго не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Агафон, Арсеній, Богдан, Євдокія, Микола, Сава, Федот.

Раніше ми писали, про гороскоп на 15 березня для всіх знаків Зодіаку. Писали, що у Кривому Розі почали цвісти шафрани та про те, що якою буде погода у Кривому Розі 15 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору