Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Запорізька АЕС знеструмлена: росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи

Вночі 9 березня ворог завдав чергового масованого удару по енергетичній інфраструктурі України. В результаті обстрілів пошкоджено останню лінію, яка живила ЗАЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах.

Повідомляє Інформатор з посиланням на “Енергоатом”.

“…росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи. І це наступного дня після перемовин з ООН про демілітаризацію ЗАЕС»,- зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу. Через окупацію станції та втручання представників росатома в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені, – пише Дмитро Орлов – міський голова Енергодару.

Раніше ми повідомляли про загрозу для ЗАЕС через зниження води у Каховському водосховищі. Також ми писали про наслідки для ЗАЕС через землетрусу у Туреччині.

Олена Шевченко

Нагору