Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день боротьби з глаукомою, Міжнародний день дантиста: що відзначають 6 березня в Україні та світі

6 березня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива медична дата, професійне свято, свято церковне та пов’язані із ним прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

Щорічно 6 березня відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою. Глаукома – це хронічне захворювання ока, що характеризуються підвищенням внутрішньоочного тиску та ураженням зорового нерва. Глаукому іноді називають «тихим крадієм зору», бо у більшості випадків тривалий час протікаючи безсимптомно, поступово призводить до прогресуючої втрати зору, аж до сліпоти. Сліпота, що спричинена глаукомою, носить незворотній характер, тому що гине зоровий нерв. В цьому випадку повернути зір неможливо!

Серед факторів підвищеного ризику виникнення захворювання найбільше значення мають: вік (старше 40 років), спадковість, наявність супутньої судинної (атеросклероз, гіпертонічна хвороба) та ендокринної (цукровий діабет, захворювання щитовидної залози) патології, травми ока, наявність в анамнезі життя перенесених в минулому хірургічних втручань. Паління та хронічний стрес також можуть сприяти розвитку глаукоми.

6 березня своє професійне свято відзначають стоматологи. Ви боїтеся стоматологів? З упевненістю можна сказати, що Ви не самотні. Однак, якби цієї часто нелюбимої професії не існувало, наша схильність до цукру і солодощів давно б знищила наші зуби. Любите Ви зубних лікарів або ненавидите, безумовно, є стовідсотковий аргумент на користь того, що дантисти – одні з найважливіших професіоналів, яких ви можете зустріти в галузі охорони здоров’я. Зрештою, де б ми були без зубів?

Православна церква 6 березня вшановує пам’ять Тимофія-Весновія. Тимофій Весновій – вісник теплих днів. Вважалося, що саме 6 березня в березах починає текти сік. В цей день стародавні слов’яни намагалися викинути усі зламані і непотрібні речі, щоб очистити житло від накопиченої негативної енергії, а себе позбавити від нещасть і бід. 

Що не можна робити

Не можна в цей день садити рослини або поливати їх – все одно вони рости не будуть. 

Не можна випивати – наслідки можуть бути поганими.

Не можна залишати незавершеними справи. Рекомендується довести до кінця усі завдання

Народні прикмети

На Тимофія тепло віє – старих гріє.

Прийшов Тимофій-Весновій – значить, тепло біля дверей.

Починається рух соку в березах і кленах.

За Тимофієм весну дивилися – який день, така і весна. 

Якщо весна рання, то й осінь рано настане.

Якщо тепло – всі наступні три місяці будуть теплими;

Дме північний вітер – скоро настане весна, південний – тепло прийде з дощами, північний – до похолодання.

Сни на 6 березня віщі. Якщо сниться, що ви ловите злочинця – значить зовсім скоро у вас з’являться неприємності в особистому житті.

Якщо сниться, що ви захворіли уві сні – здоров’я буде міцним.

Іменини святкують: Єгор, Тимофій, Георгій

Раніше Інформатор писав про те, коли відзначають Різдво та коли своє професійне свято відзначають військові журналісти.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору