Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

16 лютого – День єднання: яке народне свято, заборони та прикмети

16 лютого, відзначають День єднання, День військового журналіста. У церковному календарі – свято на честь праведних Симеона Богоприїмця і Анни Обручниці. 

Інформатор розповість про прикмети погоди 16 лютого.

День єднання

День єднання — державну акцію, що відбулася 16 лютого 2022 року згідно з Указом Президента України.

Акція була оголошена «З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість…», згідно з Указом Президента України «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства» від 14 лютого 2022 року № 53/2022.

Ідея Дня єднання виникла на початку лютого 2022 року, коли з’явилася інформація про те, що саме 16 лютого Росія може здійснити повномасштабне вторгнення в Україну.

Зовнішні та внутрішні виклики, що постали сьогодні перед Україною, вимагають від кожного громадянина відповідальності, впевненості та конкретних дій.

Відповідно, 14 лютого 2022 року, з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, Президент України Володимир Зеленський видав Указ, згідно з яким 16 лютого 2022 року визначене Днем єднання в Україні. Про це він повідомив у відеозверненні до українців у понеділок, 14 лютого 2022 року. «Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ уже підписано. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність».

День військового журналіста

Військові журналісти Збройних Сил України вперше відзначили своє професійне свято 16 лютого 2018 року. Це заслужене вшанування мужності та героїзму військових журналістів, які були поруч із українськими воїнами у гарячих точках українських позицій із самого початку ворожої агресії Росії. Подвиг українського солдата трагічно та символічно переплітається з місією військового журналіста, здатного також на самопожертву заради мирної та успішної перспективи своєї країни.

Свято на честь праведних Симеона Богоприїмця і Анни Обручниці

Праведник Симеон, за переказами, прожив понад 300 років. Під час перекладу книги йому з’явився Ангел і сказав, що Симеон буде жити, поки не переконається, що виповнилося пророцтво про народження Божого Сина від Діви.

Через кілька століть він зустрів у храмі Діву Марію з новонародженим Ісусом, і після цього помер. З ним у храмі була благочестива вдова Анна. Разом Симеон і Анна засвідчили, що Ісус – це Син Божий.

Святий Симеон і Анна Пророчиця в народі вважаються покровителями дітей. А день їхньої пам’яті є вдалим для дітей і їхнього здоров’я. У цю дату прийнято балувати дітей і робити їм подарунки. У церкві в цей день молилися святому Симеону про здоров’я дітей, або ставили свічку біля його ікони.

Селяни 16 лютого оглядали і лагодили кінські упряжки, вози, збрую. Також оглядали і підковували коней, прибирали в стайні. Це пов’язано з тим, що зима вже підходила до кінця. Скоро сніг розтане і дороги стануть їздовими.

Часто в цю дату пригощали домовика, щоб він не пустував в будинку і не мучив коня. Для домовика біля порога будинку залишали залізну миску з кашею. Кашу варили ту ж, що і для господарів.

Що не можна робити 

  1. У цю дату не можна лаяти і тим більше бити дитину, інакше вона не буде поважати батьків.
  2. Не дуже вдалий день для торгівлі. У цю дату не варто влаштовувати розпродажі і випускати нові товари.
  3. Не можна брати гроші в борг сьогодні.
  4. У день Симеона не можна носити одяг чорного кольору.

Прикмети погоди

  • Горобці голосно співають – до ранньої весни.
  • Багато снігу випало – літо буде дощовим.
  • Слабка тяга в печі або котлі віщує потепління, сильна – похолодання.
  • Сонячний день і блакитне небо в цей день віщують відсутність сильних морозів, але холодну весну.

Іменини: Ганна, Роман, Симон, Семен, Адріан, Влас, Тимофій, Гаврило, Дмитро, Клавдій.

Раніше ми розповідали, що в Україні повістки до суду тепер відправляють через Viber.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору