Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

2 березня – День народження компакт-диска: народне свято, заборони та прикмети та  у кого іменини

2 березня, відзначають День народження компакт-диска, Міжнародний день порятунку котів. У церковному календарі вшановують пам’ять великомученика Феодора Тирона. 

Інформатор розповість у кого сьогодні іменини.

День народження святкує компакт-диск

Саме цього дня у 1983 році у Великій Британії компанії Polygram, Philips й Sony продемонстрували світові перший компакт-диск з програвачем. Для прикладу роботи диска запустили Дев’яту симфонію Бетховена. Перші компакт-диски мали діаметр 12 сантиметрів та мали змогу відтворювати лише аудіо.

До винаходу диска людство користувалось спочатку фонографом, потім грамофоном, патефоном та магнітофоном, інформація містилась на магнітних касетах і пластинках. Зараз ми користуємось переважно флеш-пам’яттю, але створення компакт-диска дало сильний поштовх для розвитку технологій загалом.

Міжнародний день порятунку котів

День, присвячений підвищенню обізнаності про переваги прихистку безпритульних котів. Цей день відзначається щорічно 2 березня. Його метою є підкреслити важливість того, щоб усі безпритульні коти мали домівку та люблячих господарів. Крім того, свято заохочує людей приймати котів замість того, щоб купувати їх у заводчиків чи зоомагазинів. Прихисток для врятованих тварин – не лише надія на щасливе життя, але й внесок у зменшення кількості безпритульних пухнастих.

Свято на честь Федора Тирона

Цьому святому в давні часи молилися, щоб знайти втрачені або вкрадені речі, або зниклої людини. Вірили, що святий обов’язково допоможе знайти пропажу, якщо у людини чисте серце.

Також в цей день задобрювали домовика, щоб він не крав і не ховав речі в домі. Для цього домовому залишали миску каші або буханець домашнього хліба.

2 березня наші предки готувалися до посівного сезону: перевіряли садовий і городній інвентар, обприскували дерева в саду, а на городі удобрювали і рихлили грядки. Також в цей день гартували насіння. Для цього насіння на 3 дні виносили на вулицю на мороз, щоб в майбутньому рослини не боялися морозів. Раніше ми писали,що потрібно зробити на городі в березні.

Дата 2 березня вважається дуже вдалою для сімейних справ. Бажано провести весь день або хоча б вечір разом з рідними, сходити в гості до батьків. Можна також провести час разом з дітьми.

Що не можна робити 

  1. Якщо приснився хороший сон – нікому його не розповідайте, щоб збувся.
  2. У цей день не можна кричати на дітей, ображати їх і тим більше бити.
  3. Невдалий день для починань і покупок нових речей.

Прикмети погоди

  • Перисті хмари в цей день віщують дощ.
  • Перелітні птахи повертаються із зимівлі в Україну – до ранньої весни.
  • Багато бурульок на дахах – до хорошого врожаю овочів.
  • Зірки яскраво мерехтять – до швидкого потепління.
  • Ворони почали вити гнізда – весна прийшла.

Іменини: Федір (Феодор), Роман, Мар’яна, Пилип, Мина, Порфирій, Феодосій, Маріанна.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 2 березня: люди з далекого минулого повернуться у ваше життя.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору