Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

1 березня – Всесвітній день компліменту: народне свято, прикмети та традиції

1 березня, відзначають Всесвітній день компліменту, Всесвітній день імунітету. У церковному календарі вшановують святу Маріамну, сестру апостола Пилипа. Це перший день весни.

Інформатор розповість про прикмети погоди та заборони дня.

Всесвітній день компліменту

Час виникнення цієї події невідомий, проте нідерландський Національний день компліментів вплинув на розповсюдження такої цікавої ідеї.

Кожен охочий може приєднатись до Всесвітнього дня компліменту, просто зробивши щирий комплімент близькій людині чи зовсім незнайомому перехожому. Адже приємні слова здатні підвищити самооцінку, зробити людину щасливішою та прибрати емоційну напругу у відносинах. Всесвітній день компліменту наголошує на тому, що один день – дуже мало, людству потрібно впроваджувати компліменти в повсякденне життя, а таке свято – лиш нагадування. 1 березня доречно влаштовувати тематичні флешмоби й акції.

Всесвітній день імунітету

Подію започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я у 2002 році.

Імунітетом називають захисні механізми, котрі сприяють боротьбі організму зі сторонніми чинниками (вірусами, бактеріями, хімічними речовинами, гельмінтами тощо); здатність до протистояння зовнішнім факторам.

Всесвітній день імунітету створений задля привернення уваги людства до проблеми імунних захворювань, збільшення інтересу до зміцнення власного імунітету. Безупинне погіршення екології нашої планети підіймає проблему імунітету на новий, вкрай важливий рівень.

Свято на честь Маріамни, сестри апостола Пилипа

У Київській Русі до 14 століття Новий рік відзначали 1 березня. Про це є безліч свідчень в українському фольклорі. Наприклад, знаменита різдвяна пісня “Щедрик, щедрівочка” раніше була українською народною новорічною піснею і виконувалася навесні. Саме тому в пісні “прилетіла ластівонька”, адже навесні ластівки повертаються із зимівлі.

У дохристиянські часи наші предки в цей день шанували Бога весняного сонця Ярилу. Українці називали його Благовісник або Великий Грім. За давніми повір’ями, він відповідав за весняне тепло і за урожай.

У наших предків саме навесні починався новий рік, адже весна була початком життєвого циклу. Навесні починали висаджувати урожай, який прогодує людей протягом року.

У день Ярила вагітні жінки виходили грітися на сонці і вмивалися талою водою, щоб дитина народилася здоровою. В цілому тала вода в цей день вважається цілющою. Якщо сніг вже зійшов з полів – в цей день виганяли пастися домашню худобу.

Що не можна робити 

  1. У цей день не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти, оскільки триває Великий піст 2023.
  2. Невдалий день для рибної ловлі.
  3. У цю дату не можна залишати багаття без нагляду, щоб пожежі не було.
  4. Погода в цей день буває підступна, а тепло – непостійним. Не можна виходити на вулицю без шапки і в легкому одязі, інакше застудитеся.

Прикмети погоди

  • Ясне небо протягом дня – до теплого березня.
  • Хмари високо пливуть – до гарної погоди.
  • Якщо пішов сніг або дощ, то весь березень буде дощовим.
  • Побачити ластівку 1 березня – до ранньої весни і раннього врожаю овочів.
  • Якщо на водоймах розтанув весь сніг, то серйозних заморозків більше не буде.
  • Якщо прогримів грім, то погода незабаром погіршиться, але в цілому березень буде теплим.

Іменини: Самуїл (Самійло), Ярема, Данило, Ілля, Павло, Юліан, Роман, Саливон, Памфіл, Ніна, Порфирій, Нестор.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 1 березня: день, в який усі придбання і починання будуть вдалими.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору