Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Початок Великого посту, Міжнародний день оптиміста: що відзначають 27 лютого в Україні та світі

27 лютого 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні в цей день не відзначають. Але у 2023 році 27 лютого починається Великий пост. Також є не офіційне, але дуже цікаве свято. Є й свято церковне та пов’язані з ним народні прикмети.

Про них розповість Інформатор.

27 лютого 2023 року починається Великий пост — головний та найсуворіший пост як у православних християн, так і у католиків. Мета Великого посту полягає у приготуванні до святкування Великодня. Дата Великого посту змінна та залежить від дати Великодня. У 2023 році православні християни відзначають Великдень 16 квітня, а католики – 9 квітня. Піст, або говіння, – це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви. Протягом всього Великого посту християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв. Риба дозволяється лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим.

Також 27 лютого своє “професійне” свято відзначають люди доброї вдачі, які завжди вірять тільки у найкраще й добре – оптимісти. Більшість вважає, що ці люди просто носять “рожеві окуляри” та не розуміють реальності. Але це не завжди так. Оптиміст це людина, для якої кожен день – це можливість. Можливість для покращення себе особисто, та шанс зробити щось важливе для навколишніх. Це реалісти з потужною радістю в серці. Це ті, хто надихають інших – своїм прикладом, добрим словом та підтримкою.

Оптиміст завжди фокусує свою увагу на найкращих моментах і робить все можливе, щоб їх ставало якомога більше. У час війни, коли ворог ще топче та руйнує українську землю, гинуть люди, та багато горя нам, так не вистачає сонячного проміння, яке б зігрівало нас, яскравих кольорів, які б потішили наше око. Та велике щастя, якщо поруч з вами опиниться оптимістично налаштована людина. Яка нагадає вам, що все минає, і найтемніша пора перед сходом сонця.

Ще 27 лютого вчений світ відзначає міжнародний День полярного ведмедя. Ця тварина належить до рідкісного виду, чисельність якого скорочується. Свято 27 лютого започатковане заради популяризації руху зі збереження популяції цієї тварини.

27 лютого православні християни вшановують святого Кирила – брата рівноапостольного Мефодія. У народі Кирило Весновказівник.

27 лютого було заведено пригощати повитух. Жінки ходили відвідувати бабусь, які приймали у них пологи. А чоловіки в цей час готували для дружин пиво зі святої води.

У цей день селяни намагалися утримати сніг на грядках. Для цього виходили на городи та утрамбовували його. люди вважали, що грунт в такому випадку буде більш родючим. Що стосується робіт в городі, то в основному цим займалися жінки.

Що не можна робити

  • краще не стригти нігті та волосся
  • не відвідувати лікарів, особливо стоматологів і косметологів.

Що можна робити

  • здійснювати покупки. Вони будуть вдалими. Придбані речі прослужать вам довгий час.
  • можна лікувати алкогольну залежність. Велика ймовірність, що терапія принесе плоди, і допоможе людині позбутися згубної звички.
  • Сни в ніч на 27 лютого – віщі. Тому вранці потрібно згадати, що ж вам наснилося. Сновидіння підкаже, що вас чекає найближчим часом:

горщик і тарілка сняться до невдачі в справах;
риба – до несподіваних новин;
кладовище – до щасливого і довгого життя;
годинник – до труднощів, які виявляться тимчасовими;
лист – до розставання;
розмова телефоном – до порожніх чуток;
тримати на руках малюка – до спокою і стабільності;
сумка – до розорення;
гонитва – до судового розгляду.
Прикмети погоди

Якщо за вікном гарна погода, то буде невелике похолодання.
Міцний мороз – до спекотного літа.
Сонячний день – до теплого літа, але морози протримаються ще довго.
Яка погода на Кирила, таким і серпень буде.
Синиці голосно щебечуть – до потепління.
Іменини святкують:  Кирило, Михайло, Федір, Овксентій, Юрій, Аврам, Єгор, Георгій, Филимон, Ісаак.

Про те, що відзначають 26 лютого Інформатор писав раніше.

Дізнайтесь головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору