Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День кримського спротиву російській окупації, Прощена неділя, Мартинів день: що відзначають 26 лютого в Україні та світі

26 лютого 2023 року – неділя. Але неділя не звичайна, адже це останній день перед Великим постом. Християни відзначають Прощену неділю. Ще це День опору окупації Криму. Є й одне церковне свято та пов’язані із ним заборони та традиції.

Про них розповість Інформатор.

Найважливішим святом дня 26 лютого 2023 року є Прощена неділя. Це останній день, коли дозволяється вживати їжу тваринного походження – молочні продукти, яйця, рибу, але м’ясо їсти зась. 

Ранок починається з того, що людина просить вибачення у всіх своїх рідних. Цікаво, що спочатку старші члени сім’ї перепрошують перед молодшими.

Коли у вас попросили вибачення, потрібно сказати: “Бог простить і я прощаю“. Просячи вибачення, людина просить не суду з боку інших, а просто визнає, що завдала своїми словами чи діями болю і жалкує про це.

У Прощену неділю Церква забороняє вживати алкогольні напої, а також страви з м’яса. Так віряни можуть краще підготуватися до Великого посту.

Також цього дня заборонено шити, вишивати, прати, в’язати, прибирати, займатися важкою фізичною працею чи рукоділлям.

Категорично не можна лаятися, ображати і ображатися, лихословити чи кричати на дітей.

Важлива традиція цього дня — відвідування могил. Там просять вибачення також у тих родичів, з якими вже не можна поговорити.

Після трапези не варто прибирати зі столу, тому що це вважається поганою прикметою. Всі страви накриваються рушником — так ви закличете в дім добробут і щастя.

У Прощену неділю за народними переказами відбувається Страшний суд. Тому цього дня заборонено згадувати свої гріхи та виходити з дому після заходу сонця.

Прикмети на Прощену неділю

  • Якщо на вулиці ясно та сонячно, то осінні місяці будуть також теплими, а врожай багатим.
  • Східний вітер у Прощену неділю — до швидкого потепління, південний — до теплої погоди з дощами, а північний — до холодів.
  • Побачити ластівок у цей день — до тепла.
  • Сни на Прощену неділю вважаються віщими.

26 лютого відзначається День спротиву окупації Криму росіянами. Саме цього дня 2014 року під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися дві акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський чисельністю приблизно 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність».

Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули дві людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована. На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлю Верховної ради АРК.

26 лютого православні християни пам’ять преподобного Мартиніана Палестинського – відлюдника і християнського святого.

Святого Мартина шанували як покровителя сім’ї та приборкувача грішних пристрастей. Також 26 лютого православні християни вшановують преподобну Фотинію (Світлану). За народним календарем дата отримала назву день Світлани.

26 лютого було заведено кликати зірки, щоб від їхнього сяйва очі стали краще бачити.

Святому Мартину моляться про утихомирення блудних пристрастей та захист від плотських спокус.

Що не можна робити

  • 26 лютого небажано було з’ясовувати стосунки – до згоди все одно не прийти, а посваритися можна було легко.
  • Також небажано було приймати поспішних рішень.
  • Не рекомендувалося в цей день прясти, вишивати, шити чи в’язати.
  • Добре було зайнятися плануванням фінансових питань.

Іменини святкують: Іван, Світлана, Ірина, Василь, Володимир, Гаврило, Зоя, Микола, Павло.

Про те, що відзначають 25 лютого Інформатор писав раніше.

Дізнайтесь головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

 

Нагору