Кривий Ріг До сайту

4 ідеї кольорових вареників: святкуємо Масницю

Кольорові вареники готуються так само просто й швидко, як і звичайні. Тільки в тісто додаються натуральні барвники, як роблять страву веселішою. Замісіть жовто-блакитне, червоне, чорне чи зелене тісто й побачите, у якому захваті будуть діти й дорослі!

Реклама

Можна експериментувати й міксувати кольори, створюючі свої неповторні вареники, – пише Інформатор.

Червоні вареники з маком

Реклама

Для того, щоб приготувати червоне тісто на вареники, візьміть звичайний буряковий сік! Начинка теж проста й зрозуміла — солодкий мак. Але проваріть його в молоці. Тоді смак стане багатим та насиченим.

Інгредієнти:

Для тіста

Реклама
  • Борошно пшеничне – 650 г
  • Буряковий сік – 300 г
  • Сіль – 5 г
  • Яйця курячі – 1 шт.

Для начинки

  • Молоко – 200 мл
  • Мак – 250 г
  • Цукор – 50 г

Рецепт приготування:

Приготуйте тісто. Буряковий сік доведіть до кипіння, але не кип’ятіть, а відразу засипте третину просіяного борошна. Усе максимально енергійно розмішайте і зніміть з вогню. Залиште вистигати до 75-80 градусів і відразу додайте сіль, яйце і решту борошна. Замісіть тісто, накрийте рушником і залиште відпочити на 30 хвилин.

Реклама

Мак промийте холодною проточною водою. Потім залийте молоком у каструльці й поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і після закипання лишіть на повільному вогні, поки все молоко не вбереться і мак не стане практично сухим, близько 30-40 хвилин. Щойно мак відварите, потовчіть у ступці чи у блендері, остудіть і додайте цукор.

Дістаньте тісто, викладіть на присипану борошном робочу поверхню, вимісіть і розкатайте в пласт. За допомогою склянки сформуйте круглі заготовки на вареники. Викладіть на кожен кружечок по 1 столовій ложці начинки, зчепіть краї та сформуйте вареники.

Вареники відваріть у підсоленій воді 3-5 хвилин після спливання.

Реклама

Червоні вареники

Зелені вареники зі шпинатом і бринзою

Тісто на зелені вареники за цим рецептом виходить тонким та еластичним. Як барвник використовуйте звичайнісінький шпинатний сік. Для цього пюруйте листя шпинату у блендері та вичавіть сік крізь марлю або ситечко.

Інгредієнти:

Для тіста

  • Борошно пшеничне – 150 г
  • Олія соняшникова рафінована – 1 ст. л.
  • Шпинат – 10 г
  • Вода – 3 ст. л.
  • Сіль – 2 г

Для начинки

  • Шпинат – 100 г
  • Зелена цибуля – 10 г
  • Часник, зубчики – 2 шт.
  • Сіль  за смаком
  • Бринза – 50 г
  • Олія соняшникова рафінована – 2 ст. л.

Рецепт приготування:

Приготуйте начинку. Пробийте на блендері часник з олією. Бринзу натріть і змішайте з часниково-олійною масою, додайте подрібнену зелену цибулю. Оскільки бринза достатньо солона, сіль додавати зазвичай не потрібно.

Приготуйте тісто. Відіжміть сік зі шпинату. Для цього візьміть невеликий пучок шпинату, подрібніть в кашку будь-яким зручним способом і вичавіть сік через ситечко або складену в кілька шарів марлю.

Борошно змішайте із сіллю, додайте олію і шпинатний сік з водою. Замісіть тісто. Залиш його відпочивати на 30 хвилин, воно має стати м’яким.

Дістаньте і розкачайте тісто в пласт. За допомогою круглої форми або склянки виріжте заготовки-кола для вареників. Викладіть на заготовки начинку. Сформуйте вареники.

Наліплені вареники ви можете заморозити або відразу відварити в підсоленій воді — 3-4 хвилини після того, як вони спливуть із дна каструлі.

Зелені вареники

Жовті вареники із солодким пряним бататом

Жовті вареники — ще один різновид кольорової страви. І начинка незвична — солодкий пряний батат. Готувати такі вареники, так само як і традиційні. А от їсти — куди веселіше!

Інгредієнти:

Для тіста

  • Вода – 300 мл
  • Борошно пшеничне – 650 г
  • Куркума – 1/2 ст. л.
  • Олія соняшникова рафінована – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Цукор – за смаком

Для начинки

  • Батат – 1 кг
  • Масло вершкове – 60 г
  • Кориця мелена – 3 г
  • Мускатний горіх мелений – 3 г
  • Сіль – 2 г
  • Цукор – за смаком
  • Апельсин, цедра – 1 ч. л.

Рецепт приготування:

Щоб приготувати тісто, з’єднайте куркуму з водою до розчинення. Просійте борошно у миску і зробіть невелике заглиблення посередині. Туди додайте дрібку солі й цукру і влийте холодну воду з куркумою й олію. З країв усередину обережно піднімайте борошно й замісіть круте тісто. Вимішуйте близько 10-15 хвилин, поки тісто не стане пружним. Накрийте миску харчовою плівкою або чистим вологим рушником і залиште відпочити на 30 хвилин.

Приготуйте начинку. Помийте, почистьте й залийте холодною водою батат у каструлі, щоб рідина його повністю покривала. Поставити каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння. Після закипання варіть на повільному вогні під кришкою 20-25 хвилин.

Охолодіть бульбу й наріжте дрібними кубиками, змішайте з вершковим маслом і спеціями.

Викладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню і розкатайте в тонкий пласт, за допомогою склянки виріжте заготовки для вареників. На середину кожного кружечка викладіть начинку, защипніть краї й надайте форму вареника.

Відваріть в трохи підсоленій воді 4-5 хвилин.

Жовті вареники

Сині вареники з квасолею і грибами

Квасоля та гриби чудово поєднуються і надають вареникам незвичайного мʼясного присмаку. Синього чи блакитного кольору тісто стає завдяки соку чорниці. Колір регулюйте, збільшивши чи зменшивши кількість соку. Ви можете також вибрати інші натуральні барвники.

Інгредієнти:

Для тіста

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Чорниця – 20 г
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – 2 г

Для начинки

  • Консервована квасоля – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Олія соняшникова рафінована – 3 ст. л.
  • Гриби – 50 г
  • Масло вершкове – 50 г

Рецепт приготування:

Консервовану квасолю відкиньте на друшляк, щоб стекла рідина. Чорницю розморозьте і пропустіть через сито. Зберіть сік.

Цибулю почистьте і дрібно наріжте, обсмажте на олії до золотистого кольору, через 2-3 хвилини додайте нарізані гриби й обсмажте 10 хвилин. Дайте трохи вистигнути, змішайте з квасолею та перебийте все на блендері.

Змішайте борошно, сік чорниці, воду, яйця і сіль, замісіть тісто. Відставте на 10-15 хвилин відпочити. Потім розкачайте в пласт на присипаній борошном робочій поверхні й за допомогою склянки сформуйте круглі заготовки. Викладіть на них начинку, защипніть краї та сформуйте вареники.

Опустіть вареники в киплячу підсолену воду. Після того як вареники спливуть із дна, варіть ще 3-4 хвилини.

Синьо-жовті вареники

Раніше ми розповідали, як здивувати гостей на Масляну оригінальною подачею млинців.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок