Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Героїв Небесної сотні, День початку російської агресії проти України: які важливі дати відзначають 20 лютого

20 лютого понеділок. Хоча це робочий день, в Україні відзначають дві дуже важливі для кожного громадянина нашої країни дати. Ще є дата, визначена ООН. А ще церковне свято та пов’язані із ним прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

20 лютого українці вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні. 20 лютого 2013 року – найкривавіший день Революції Гідності в Україні. Силовики почали відкрито застосовувати вогонь, в мережі поширювалося відео зі снайперами. Цього дня ще близько 70 людей було вбито.

В цей українці згадують тих, хто загинув заради того, щоби Україна не повернулася до принизливої ролі придатка “тюрми народів” росії й нарешті стала по-справжньому вільною, європейською державою.

Також 20 лютого кожного року відзначається День початку російської агресії проти України, Саме цього дня у 2014 році розпочалась російська військова операція з метою окупації Криму. Здійснивши її Кремль перейшов до наступного етапу – війни на українському Донбасі. Підрозділи російського спецназу та інших збройних формувань, російські військові «у відпустці» та військові радники захопили місцеві органи влади, поліцейські відділки, військові об’єкти України в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

24 лютого 2022 року війна перейшла у фазу Повномасштабного вторгнення, яке триває й досі.

Ще 20 лютого відзначається День соціальної справедливості. Заходи на честь цього дня повинні сприяти подальшому нарощуванню зусиль міжнародного суспільства в галузі викорінення злиднів, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту та соціальної справедливості для всіх.

20 лютого 2023 року в Україні починається Масляна чи Сирна седмиця, чи Колодій – останній тиждень перед Великим Постом, який триває 49 днів і закінчується напередодні Великодня. За церковною традицією на Масляну не можна їсти м’ясо. Також на Сирній седмиці скасовується піст в середу і п’ятницю. За Масляний тиждень люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць, риби і головної страви — вареників із сиром, аби потім витримати Великий піст.

Також 20 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Луки Елландського. В народі вважили, що сни, які наснилися в ніч на 20 лютого, є віщими. А ще казали, що вони принесуть щастя та добробут, особливо тим людям, які цього дня святкують іменини.

Що не можна робити

  • 20 лютого заборонялося грати весілля.
  • Не варто робити великі покупки.

Народні прикмети

  • якщо в полудень піднявся вітер, то урожай ярих буде гарним;
  • захід сонця червоного кольору до холодного літа;
  • 20 лютого хмари пливуть високо, буде гарна погода;
  • якщо хмари синього кольору, чекайте потепління;
  • 20 лютого несподівано загримів грім, влітку сінокоси пропадуть.

Іменини святкують: Лука, Парфеній, Олександр, Петро, Олексій.

Про те, що відзначають 19 лютого, Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору