Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 29 січня в Україні та світі: прикмети та заборони

29 січня, неділя. В Україні відзначають дуже важливу пам’ятну дату. Є ще дата всесвітня та церковне свято, а також пов’язані із ним народні прикмети та заборони. 

Про них розповість Інформатор.

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут. У бою під залізничною станцією Крути взяли участь студенти і гімназисти, які намагалися відчайдушно стримати більшовицький наступ. Внаслідок їхніх дій більшовицькі загони на кілька днів втратили боєздатність, завдяки чому українська делегація отримала час для укладання Берестейського договору.

Вранці 29 січня на українські позиції напала 4-тисячна армія червоноармійців. Цілий день продовжувався запеклий бій, а під вечір українські сили почали відступати в бік Києва і знищували за собою колії.

В темряві заблукало 27 юнаків (вони були учнями гімназій та студентами). Їх взяли в полон більшовики, а потім убили. Тіла героїв поховали біля Аскольдової могили (Київ). У пам’яті народу жертва українських хлопців живе дотепер.

Також 29 січня відзначають День мобілізації зусиль проти загрози ядерної війни. Цей День відзначається з 1985-го року, коли була підписана «Делійська декларація». Ключовою метою декларації є заклик до припинення гонки ядерних озброєнь, скорочення і подальшої поступової ліквідації ядерних арсеналів країн світу, усунення самої загрози ядерної війни. В наш час, коли керівництво росії періодично починають погрожувати світу застосуванням ядерної зброї, ця дата стає особливо важливою, адже ядерна війна може привести до зникнення людства взагалі.

29 січня в церковному календарі – день поклоніння чесним веригам апостола Петра. Апостола Петра кинули до в’язниці через його християнські проповіді та слова. В’язня скували тяжкими кайданами і залишили так на ніч – до початку суду. Коли на землю опустилась темрява, прийшов до Петра ангел, який визволив апостола з в’язниці. А вериги, яких торкались руки святого, для народу стали справжньою коштовністю. За переказами вони могли зцілювати недуги та благословляти нужденних.

29 січня в народі називали “Петрів день” та “Петро Напівкорм”, остання назва означала, що селянам доведеться ще пів зими утримувати на зимових кормах всю свійську худобу. На Петрів день також йшли заготовляти дерево і розчищали лісові ділянки, де потім висіватимуть зернові культури. Навіть існувало цікаве правило: “Ліс вирубати можна лише взимку, коли дерево ще спить”. Наші предки вважали, якщо рубати живе дерево, по якому тече сік (наче кров), то великий гріх.

Що не можна робити цього дня.

  • 29 січня забороняється прати.
  • До заходу сонця не дозволяється проводити час без праці.
  • Не слід битися, навіть заради забави.
  • 29 січня не можна брати в руки нічого гострого.

Народні прикмети

  • дивилися, який сьогодні день: якщо заметіль, значить літо буде дощовим;
  • 29 січня вітер дме з півночі, чекайте сильних морозів;
  • 29 січня сильний мороз, значить літо буде спекотним;
  • червоний захід сонця до приходу морозу і сонячної погоди;
  • місяць яскравий і має круті роги – посилиться мороз.

Іменини святкують: Ян, Симон, Максим, Петро, Неоніла, Леоніла.

Про те, що відзначають 28 січня, Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

 

 

Нагору