Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому саме “Перша дільниця”: історія назви

Влітку 1931 року у Кривому Розі було вирішено побудувати металургійний завод. До роботи приступили негайно. Розпочалося освоєння будівельного майданчика. Прийшли робітники першої черги з Кривого Рогу і приміських сіл. Наприкінці 1931 року були завершені основні геодезичні зйомки і була зроблена розмітка для земляних робіт.

Як розповідає Інформатор, в степу, де ніяких орієнтирів знайти не вдавалося, встановили впродовж польових доріг покажчики: “Перша дільниця”, “Друга дільниця”.

Люди, які приїздили на так звані суботники, які насправді були щоденною працею городян та селян, легко знаходили по таким покажчикам місця “своїх” робіт.

Восени 1931 року виникла можливість забезпечити житлом в бараках на Першій дільниці іногородніх, що приїхали на постійну роботу. 28 липня 1931 року відбулося закладання капітальних будинків для металургів на майбутньому Соцмісті. І ще через місяць почалися земляні роботи на об’єктах доменного цеху, а 8 жовтня – прокладання залізничних колій від будівельного майданчика до станції Червона.

7 листопада 1931 року, у підмурки доменного цеху заклали перший бетон.

На генплані “Криворіжсталі”, під номерами Дільниць тепер значилися:

Перша – майданчик житлових споруд (спочатку легкого типу) для будівельників і монтажників.

У майбутньому їх замінили на цегляні будинки для житла і об’єктів соцкультпобуту. Там же зводили котеджі для іноземних спеціалістів, а потім для залізничників, бо на станцію Червону дивилися, як на майбутні “Ворота міста”.

Друга дільниця – майданчик, де містилися всі об’єкти сталеплавильного виробництва. Прокатне виробництво і тимчасове складське господарство.

Третя дільниця. Тут розташовувалося доменне виробництво, силове господарство і цех водопостачання.

Четверта дільниця означала розташування ремонтних цехів.

Щодо П’ятої дільниці, то вона була спочатку віддана під тимчасові багатоквартирні будинки для металургів, з наступною заміною їхня котеджі в суцільних садах та під індивідуальні будинки. П’яту дільницю називали ще, Зеленим містечком.

Джерело: “Криворізька Старовина” Спиридон Карачун.

Раніше ми показали, як виглядав мікрорайон Даманський багато років назад.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

 

Нагору