Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Криворізький НДГРІ святкує свій 90-річний ювілей: історія закладу

11 лютого 2023 року Криворізький Науково – дослідній гірничорудний інститут відзначає свій 90-річний ювілей.  Інститут є структурним підрозділом Криворізького національного університету і був заснований у 1933 році. Два роки з дня заснування розташовувався у Дніпрі, а у 1935 році інститут перебазувався до Кривого Рогу.

Історію інституту до його ювілею розповідає Інформатор з посиланням на Дмитра Степанюка.

НДГРІ  – єдиний технологічний інститут в Україні з розробки та освоєння сучасних, високотехнологічних методів відкритого та підземного видобутку залізної руди. Заклад забезпечує розвиток гірничої науки і техніки, впроваджує новації, спираючись на багаторічний досвід, напрацьований провідними фахівцями. Профільними напрямками діяльності когорти спеціалістів є розробка безпечних і економічно-ефективних технологій ведення гірничих робіт, які використовуються на благо держави. З 1 серпня 2012 року НДГРІ увійшов до складу Криворізького національного університету як структурний підрозділ «Науково-дослідний гірничорудний інститут»

До 1992 року був головним НДІ з видобутку залізних, марганцевих та хромових руд підземним та відкритим способом.

Особливість роботи інституту – комплексне охоплення всіх технологічних та екологічних аспектів розробки різних родовищ.

Інститут виконував проекти для ГЗК та рудників Криворізького залізорудного басейну, Криворізького ГМК, Полтавського ГЗК, міністерств та відомств України, а також підприємств та організацій Румунії, Росії, Польщі, колишньої Югославії, Чехії, Болгарія, Куби, Німеччини.

Інститут не переривав своє роботи ні в період Другої світової війни (1939 – 1945 ), не перериває своєї роботи і зараз під час загарбницької, терористичної російсько–української війни. Він працює на Оборону міста і України!

Нещодавно криворізькому суспільству і гірничо–металургійній галузі інститут презентував новий спосіб пилогазопригнічення хвостосховищ, промислових доріг, відвалів та відкосів надпотужних кар’єрів, який успішно почали запроваджувати криворізькі ГЗК.

Ми щиро вітаємо діючий сьогодні колектив НДГРІ, його директора Вадима Петровича Щокина, з поважним ювілеєм – 90 річчям наукової установи.

Раніше ми розповідали про КНУ, який у 2022 році відзначив свій 100-річний ювілей.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору