Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День ерудита, День морозива на сніданок: що відзначають 5 лютого в Україні та світі

5 лютого 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні не відзначають. Але свята цікаві і є свято церковне та пов’язані із ним прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

5 лютого святкується День ерудита. Ця подія присвячена інтелектуально обдарованим людям, які мають великий багаж знань і знають, як ним користуватися. Ерудованість зовсім не пов’язана з наявністю вищої освіти. Ерудована людина самовдосконалюється протягом всього життя і читає багато різноманітної літератури.

Ще у першу суботу лютого загартовані ласуни світу відзначають День морозива на сніданок. Кажуть, що з’явилося таке дивне свято в США в 60-ті роки минулого століття. Придумала свято мешканка міста Рочестер і мати 6 дітей, Флоренс Раппапорт. Одного ранку її молодші діти жалілися, що на вулиці надто холодно для прогулянки. Мати сказала, що вони можуть з’їсти морозиво на сніданок і так підняти собі настрій. Наступного року все повторилося, а згодом стало справжньою традицією. Тому всі, кого не лякає мороз на вулиці та прохолода в оселі, можуть сміливо приєднатися до цього сніданку і досхочу наїстися морозива. Головне, щоби потім не захворіти.

5 лютого святкують Всесвітній день “Нутелли”.Винайшов солодку шоколадно-горіхову пасту кондитер П’єтро Ферреро 1946 року. Він хотів виготовляти шоколадні батончики, але тоді був дефіцит какао. Чоловік не розгубився і замість какао-масла додав до смаколиків лісові горіхи. Покупцям швидко сподобалися нові солодощі. Зараз одна банка “Нутелли” продається в світі кожні 2,5 секунди.

5 лютого в церковному календарі – день пам’яті святої Агати. Наші предки молилися святій Агаті, яку вважали захисницею від природних сил. Було заведено йти до церкви та освячувати сіль, воду і хліб. 

Що не можна робити цього дня.

  • 5 лютого забороняється відмовляти в допомозі тим, хто її попросив.
  • Вагітним говорили не стояти на порозі будинку.
  • Не можна веселитися та співати.
  • Не можна перебувати в не прибраному будинку.

Народні прикмети та традиції на 5 лютого

  • дивилися, який сьогодні день: якщо сонячна погода, то весна буде ранньою;
  • вранці 5 лютого синиці голосно щебечуть до морозів найближчим часом;
  • по деревах скаче білка, скоро настане відлига;
  • багато снігу означає, що і хліба буде багато;
  • яка погода 5 лютого, такою вона буде і в січні наступного року.

Іменини святкують: Клим, Геннадій, Теодор, Серафим, Євдокія, Катерина.

Про те, що відзначали 3 лютого Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору