Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

3 лютого: яке народне свято, День янгола, прикмети та заборони

3 лютого, відзначають День годування птахів, Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою, Міжнародний день золотистого ретривера. У церковному календарі – день пам’яті Максима Сповідника.

Інформатор розповість про традиції та прикмети цього дня.

Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою

Кожного року 3 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Свято започатковано з метою виховання культури спілкування у дітей та задля зменшення використання лихослів’я у дорослих, бо, як відомо, дорослі є прикладом для молодшого покоління.

Ненормативна лексика існує в кожній мові, люди використовують її для словесного вираження агресії. Лайливі слова заважають грамотному і культурному мовленню, а ще сигналізують про психологічні проблеми. Негативні слова примножують негатив у нашому житті.

Існує також інша думка: нецензурна лексика допомагає виплеснути агресію швидко й безпечно для оточуючих нас людей. Вчені кажуть, що вживання ненормативних слів говорить про щирість й емоційність особистості, а ще свідчать про розвиненість. Дослідження вчених показали, що лайка допомагає вивільняти емоції та навіть зробити людину більш стійкою до болю.

 День пам’яті Максима Сповідника

Спочатку він служив імператору, але потім розчарувався в ньому і прийняв чернецтво в Хрисопольском монастирі. Святий прославився як захисник православ’я і противник єретиків.

Цього дня чоловіки та жінки проводили обряд, який мав зміцнити шлюб. Подружжя бралося за руки, виходило у двір і говорило: “Що Бог з’єднав, то людині роз’єднати не під силу”. Потім разом струшували з дерев іній.

Господині в цей день пекли пироги з рибою, грибами, картоплею, яйцями. Цими пирогами пригощали рідних, жебраків і добрих людей. 3 лютого потрібно помиритися з тим, з ким була сварка. Не можна лаятися і скандалити. На Максима якщо створиш добру справу, то добро обов’язково повернеться. Вважається, що якщо в цей не вдалося зробити заплановане, то це на краще – Максим від біди відвів.

Прикмети погоди 

  • Безхмарна погода сьогодні – до ранньої весни.
  • Погожий день сьогодні обіцяє гарну погоду навесні.
  • Холодний і сухий день віщує жаркий серпень.
  • Якщо місяць вночі ховається в хмарах, то хороший урожай буде. Якщо ж ніч безхмарна – буде неврожайний рік.
  • На зорі ясно – до морозів найближчими днями.

Преподобний Максим вважається помічником і втішником в бідах. Сьогодні згадували добрим словом всіх, хто коли-небудь допомагав людині. Шанували добрих і жалісливих людей. А зло і образи в цей день вважалися за служіння дияволу. Святому молилися про заступництво сиріт і вдів.

Що не можна робити

Цього дня церква забороняє сваритися, лаятися і ображатися. Варто здійснювати лише добрі справи, бо нечиста сила може проникнути в душу людини. Не можна ігнорувати прохання про допомогу. А ще краще не давати сусідам сіль, бо віддасте щастя.

Що можна робити 

Наші предки молилися преподобному Максиму, щоб він подарував благополуччя родині й багатство. Цього дня пекли пироги з рибою, яйцями чи м’ясом, а потім роздавали їх знайомим.

Іменини: Ганна,Анастасія, Клавдія, Іполіта, Агнія, Валеріан, Євген, Максим, Феодосій, Іван, Гнат, Оскар, Офелія, Стефан та Лаврентій.

Раніше ми розповідали, що в ДТЕК розповіли про графіки відключення світла у Кривому Розі на 3 лютого.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору